c S

Prvak HNS obtožen groženj hrvaškem članu uprave Nek

20.04.2018 07:09 Zagreb, 19. aprila (STA) - Zagrebško sodišče je potrdilo obtožnico proti predsedniku Hrvaške narodne stranke (HNS) Ivanu Vrdoljaku zaradi groženj hrvaškem članu uprave Nuklearne elektrarne Krško (Nek) Hrvoju Perhariću, poročajo danes hrvaški mediji. Vrdoljak naj bi grozil Perhariću leta 2015, ko je bil hrvaški minister gospodarstva. HNS je tudi danes članica hrvaške vlade.

Do sporne situacije je prišlo novembra 2015, ko je dolgoletni slovenski predstavnik v dvočlanski mešani upravi Neka Stane Rožman zavrnil takratni hrvaški predlog zamenjave svojega kolega Perharića. Vrdoljak ni bil zadovoljen s takšnim razpletom, ker je imel svojega kandidata in je po telefonu zahteval od Perharića naj odstopi s položaja hrvaškega člana uprave, poroča danes hrvaški novičarski portal Telegram. Navaja, da ima vpogled v obtožnico proti Vrdoljaku.

Perharić je preiskovalcem povedal, da je Vrdoljak zagrozil naj ne hodi več v službo, če bo pa to vendarle storil, ga bo ovadil hrvaški policiji, tožilstvu in zunanjem ministrstvu. Med drugim naj bi zagrozil tudi s prepovedjo Perharićevega vstopa v Slovenijo ter da bo "zagrenil življenje" Perhariću in njegovi družini, tudi otrokom. Perharić je v ovadbi dodal, da se takrat ustrašil za življenje svoje družine in osebno varnost, navaja Telegram.

Portal poudarja, da je sodišče konec marca potrdilo obtožnico, v kateri je tožilstvo bremenilo Vrdoljaka grožnje odgovorni osebi v zvezi z njenim delom. Pravnomočna odgovornost za tovrstna kazniva dejanja prinaša med šest mesecev in petimi leti zapora. Neuradno, naj bi Vrdoljak zavrnil ponujeni dogovor s tožilstvo, da bi priznal svojo krivico v zameno za šest mesecev zapora pogojno.

Zapleti z izbiro članov Nek potekajo tudi v zadnjih nekaj tednov, ker hrvaški družabnik javno podjetje Hrvatska elektroprivreda (HEP) pogojuje potrditev Rožmana za predsednika uprave Nek s predčasnim odhodom Perharića. HEP meni, da imajo pravico zamenjati svojega člana uprave, tako kot ima slovenski lastnik polovice elektrarne, podjetje Gen Energija, potrditi Rožmana.

Hrvaška stran je prejšnji teden za STA pojasnila, da bo Perharić letos izpolnil zakonske pogoje za upokojitev. Zato menijo, da je smotrno zamenjati Perharića z mlajšo strokovno osebo, ki bo skupaj s slovenskim članom uprave vodila elektrarno v prihodnje.

Gen Energija je v začetku aprila brez soglasja hrvaške strani potrdila nov petletni mandat Rožmanu. Hrvaška stran napoveduje arbitražni postopek, če na naslednji skupščini Neka ne bo soglasja o vnovičnem imenovanju Rožmana ter tudi o zamenjavi Perharića z ustreznim kandidatom.

HNS je del vladne koalicije od lanske pomladi, in sicer potem ko se je iz vlade poslovila stranka Most neodvisnih list. HNS je nepričakovano dosegla dogovor s HDZ in tako rešila vlado premierja Andreja Plenkovića. Kot so takrat pojasnili v HNS, so postali del vladne ekipe, da bi lahko vlada do konca izpeljala reforme na področju izobraževanja. Na Hrvaškem sicer prevladuje mnenje, da je HNS vstopila v vlado, da bi poskusila obdržati nadzor nad sektorjem energetike, ki ga je vodila tudi v nekdanji levosredinski hrvaški vladi.