c S

V Tarči med drugim o dogajanju v strankah in državi

20.04.2018 07:41 Ljubljana, 19. aprila (STA) - V oddaji Tarča na TV Slovenija so drevi soočili prvake sedmih strank, ki jim ankete kažejo gotov vstop v DZ, ter ločeno največjih tekmecev za prestop parlamentarnega praga. Dotaknili so se tudi kondicije strank, pri čemer je predsednik SMC Miro Cerar v odzivu na aktualen izstop dveh poslancev iz stranke dejal, da takšnih poslancev ne potrebujejo.

V prvem soočenju po razpisu predčasnih volitev je Cerar komentiral aktualno dogajanje v stranki in izstopa poslancev Branka Zormana in Bojana Krajnca iz stranke. Kot je dejal, eden ni bil uvrščen na kandidatno listo, drugi pa je bil z okrajem nezadovoljen. "Takšnih poslancev ne potrebujemo," je dejal. Vodja poslanske skupine in nekdanja podpredsednica SMC Simona Kustec Lipicer pa se vrača v akademske vode, ker je imela naporen mandat, bo pa s stranko sodelovala naprej, je napovedal Cerar.

Obenem je ocenil, da je SMC zabeležila veliko uspehov in gre odločno na volitve za zmago in ne za 4. mesto.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je komentiral razpad lokalne svetniške skupine stranke v Kamniku. Tudi brez tega bo DeSUS dosegel dober rezultat, tudi brez dveh svetnikov, ki bosta na strani kamniškega župana Marjana Šarca, je napovedal. Imajo 10.000 članov, zato ne gre za tragedijo, je povedal. Šarec je sicer zanikal, da bi svetnika DeSUS kandidirala na njegovi listi.

Ob razpravi o stanju v državi in načrtih je predsednik SD Dejan Židan opozoril, da ima Slovenija dobro gospodarsko rast, kar da je dosegla vlada. Ni pa vladi uspelo vse, nekaj bo dočakalo novo vlado, predvsem bo treba zmanjšati družbeno neenakost, je opozoril.

Cerar je ponosen, da je vlada potegnila državo iz krize. Želi si, da bi ljudje prepoznali, da se lahko ta pot nadaljuje, vključno s privabljanjem tujih investitorjev, krepitvijo kakovosti storitev javnega sektorja in stabilnostjo. Povsod je bolje, je zatrdil.

V. d. predsednika NSi Matej Tonin je prepričan, da je potrebna menjava politične generacije, saj ne vidi, v čem bi lahko bil Erjavec po desetletjih še vedno koristen. Žalostno je predvsem, da ljudje še vedno umirajo zaradi čakalnih vrst v zdravstvu, Slovenija se po njegovih besedah tudi še ni soočila z dolgoročnim staranjem prebivalstva.

Situacija danes po besedah predsednika SDS Janeza Janše ni rožnata, pa tudi ni katastrofična. Nekatera področja pa so katastrofa: zdravstvo, delovanje vladavine prava, mizerno plačilo več 100.000 ljudi, je naštel.

V Levici, kjer računajo na podvojitev števila poslancev v mandatu, na prvo mesto med povolilnimi cilji postavljajo odpravo revščine, kar bi se po besedah Luke Mesca dalo ob 5-odstotni gospodarski rasti. Eden izmed korakov je bil storjen z aktualnim povišanjem socialne pomoči, je povedal. Med drugim pa si v Levici želijo znaten dvig zakonsko določene minimalne plače.

Janša je na to odgovoril, da se lahko zakonsko določi tudi 2000 evrov minimalne plače, a se jih enostavno ne bo dalo izplačati. Treba je ustvariti okolje, ki spodbuja produktivnost, vključno z razbremenitvijo najbolj koristnih delovnih mest.

Židan je Mesca opozoril, da bo dvig socialne pomoči stal letno 80 milijonov evrov. Izrazil je upanje, da tega denarja ne bo treba vzeti pri otroških dodatkih, in izpostavil, da ga bo treba nekje vzeti.

Cerar je vse prisotne spomnil, da je pod to vlado v državo prišlo precej investitorjev, ki prinašajo tudi delovna mesta z višjo dodano vrednostjo - kot primer je izpostavil Yaskawo - s čimer bo Slovenija postala regijsko vse močnejša.

Najprej je treba debirokratizirati sistem, da bo več podjetij lažje prišlo v Slovenijo, s tem pa bo več delovnih mest in več denarja, pa je svoj načrt predstavil Šarec. Obenem se je zavzel za močno vlado.

V drugem delu Tarče so priložnost dobile stranke, ki jim anketa Ninamedie kaže slabše od parlamentarnega praga, a niso brez možnosti, da tega dosežejo. Med drugim so prvaki strank spregovorili o stanju v zdravstvu.

Alenka Bratušek je ob tem spomnila, da je njena Stranka Alenke Bratušek enkrat že prepričala volivce in napovedala, da ji bo uspelo tudi tokrat. "Kot se je moja vlada soočala s finančno krizo, bi se morala vlada, ki mi je sledila, soočiti z zdravstvom. Kot sem rešila državo pred bankrotom, bi rešila zdravstveni sistem," je napovedala med drugim.

Tudi predsednik novoustanovljene stranke Sloga, sicer nekdanji podpredsednik vladne SD in poslanec Janko Veber meni, da je bila aktualna politika v zdravstvu povsem zgrešena. Meni, da so čakalne vrste tudi posledica nezdravega življenja.

Bojan Dobovšek iz Dobre države je tudi v povezavi z zdravstvom izpostavil problem kadrovanja, Zmago Jelinčič (SNS) pa bi tiste, ki so zavozili zdravstveni sistem, poslal na prisilno delo.

Bojan Požar, prvak stranke, ki nosi njegovo ime, je izpostavil, da zdravstvo ni brezplačno, saj vsakemu državljanu trgajo prispevke, ko ima težavo, pa stoji v čakalni vrsti.

Franc Kangler, sopredsednik Združene desnice, meni, da je vlada v tem mandatu poslala zdravstvo 40 let nazaj. Marko Zidanšek iz SLS pa, da je denarja v zdravstvu dovolj, z dobro voljo v politiki pa da bi se dalo izpeljati sistemsko reformo v korist pacienta.

Kangler je sicer še obžaloval, da se SLS ni odločila za skupen nastop na volitvah z Združeno desnico, a je Zidanšek odgovoril, da imajo drugačen program.