c S

Pentagon ocenjuje, da raketni napadi niso onemogočili kemičnega orožja v Siriji

20.04.2018 07:41 Washington, 20. aprila (STA) - Ameriško vojaško-obveščevalno poročilo, ki so ga dokončali tri dni po ameriško-francosko-britanskem raketnem napadu na Sirijo pred tednom dni, ugotavlja, da lahko sirski predsednik Bašar al Asad hitro obnovi svoj program kemičnega orožja, poroča ameriški časnik New York Times, ki se sklicuje na neimenovane vire v Pentagonu.

Omenjene tri države so proti trem tarčam v Siriji izstrelile skupno 105 raketnih izstrelkov, od katerih vsak stane najmanj 100 milijonov dolarjev. Načrtovanje napada, ki je trajal le nekaj minut, je trajalo teden dni.

Raziskovalni center Barzeh v Damasku, ki je bil tarča večine raket je bil v napadu popolnoma uničen, bunker kemičnega orožja Him Šinšar in skladišče v Homsu pa sta bila močno poškodovana.

Napadi so bili odgovor Zahoda na domnevni napad s kemičnim orožjem 7. aprila v Dumi, ki je zahteval najmanj 40 življenj. Asad in Rusija zanikata uporabo kemičnega orožja, zahodni zavezniki pa ne dvomijo, da je Asad ponovno uporabil kemično orožje proti lastnim ljudem.

Predsednik ZDA Donald Trump je po napadu razglasil nalogo za opravljeno, vendar ocena Pentagona priznava, da bo Asad lahko zelo hitro obnovil svoj kemični program. Morda je napad le nekoliko zavlekel proizvodnjo strupa sarin.

Tudi direktor štaba združenih poveljstev ameriške vojske, general Kenneth McKenzie je v četrtek javno povedal, da ne izključuje ponovne uporabe kemičnega orožja v Siriji, saj naj bi ga imel Asad razširjenega po vsej državi.