c S

Evropski parlament poziva EU in članice k boljši zaščiti novinarjev in žvižgačev

19.04.2018 14:36 Strasbourg/Bratislava, 19. aprila (STA) - Evropska unija in njene članice morajo bolje zaščititi novinarje in žvižgače, Slovaška pa zagotoviti temeljito, neodvisno in mednarodno preiskavo umora slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke, so v danes sprejeti nezavezujoči resoluciji poudarili evropski poslanci. Obsodili so njun umor.

Resolucijo je Evropski parlament na zasedanju v Strasbourgu sprejel s 573 glasovi za, 27 proti ter 47 vzdržanimi, piše na spletni strani parlamenta. Govorili so tudi o možnosti preimenovanja pripravništva novinarjev v parlamentu po Kuciaku.

Evropski poslanci so v resoluciji slovaške oblasti pozvali k zagotovitvi vseh potrebnih sredstev za izvedbo celovite, temeljite in neodvisne preiskave, po možnosti pod vodstvom Europola. Pozvali so jih tudi k zaščiti preiskovalnih novinarjev pred nasiljem in grožnjami ter obtožbami zaradi klevetanja.

Iz Bratislave so medtem sporočili, da je slovaški generalni tožilec Jaromir Čižnar v sredo v Haagu podpisal dogovor o sodelovanju italijanskih pravosodnih organov, Europola ter Eurojusta v preiskavi umora novinarja in njegove zaročenke. Mednarodno preiskavo je po njunem umoru 21. februarja napovedal že marca, a je bilo za sklenitev dogovora potrebnega kar nekaj časa, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Evropski parlament je v resoluciji tudi opozoril na možnost infiltracije organiziranega kriminala v slovaško gospodarstvo in politiko na vseh ravneh, na vmešavanje politike pri izbiri glavnih tožilcev, kot tudi na številne obtožbe o korupciji visokih slovaških predstavnikov, ki niso vodile do ustreznih preiskav. Pozvali so tudi k večji nepristranskosti policije.

Evropsko unijo in njene članice so pozvali k boljši zaščiti preiskovalnih novinarjev in žvižgačev. Pozivajo k boljši zaščiti novinarjev, ki so redno tarča tožb s ciljem cenzure njihovega dela, oblikovanje trajne sheme EU za podporo neodvisnega preiskovalnega novinarstva ter pripravo osnutka direktive za zaščito žvižgačev.

Od Evropske komisije pričakujejo, da bo naslovila izzive svobode medijev in pluralizma v EU, pa tudi boljši nadzor nad koncentracijo lastništva medijev.

Predsednik parlamenta Antonio Tajani je poudaril, da pomenita umor Kuciaka in malteške novinarke Daphne Caruana Galizia poskus spodkopavanja temeljnih vrednot unije in udarec za vladavino prava v povezavi. "Ta parlament želi okrepiti pravice in dolžnosti novinarjev s podporo svobodnih in neodvisnih informacij. To smo dolžni Daphne in Janu ter vsem evropskim novinarjem, ki se vsak dan na prvih bojnih črtah borijo za obrambo naše demokracije," je dejal.

Umor Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove je privedel do največjih mirnih protestov na Slovaškem od žametne revolucije leta 1989, na katerih so zahtevali pravico za umorjena, vladavino prava, medijsko svobodo ter boj proti korupciji. Posledično je odstopilo več ministrov, tudi notranji, odstop je napovedal tudi prvi mož policije.

To je bil drugi smrtonosni napad na novinarje v EU v zadnjih šestih mesecih in peti v zadnjih desetih letih. Od leta 2007 so na Slovaškem poročali o več napadih na novinarje, dva pa še vedno pogrešajo.