c S

DZ potrdil novelo zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva

19.04.2018 14:02 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Poslanci so soglasno potrdili novelo zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, ki bo po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Jožice Maučec Zakotnik med drugim zagotovila pravno podlago za delovanje presejalnih programov Dora in Svit ter omogočila ustanavljanje novih registrov.

Po besedah državne sekretarke bo z novelo omogočeno natančnejše vnašanje podatkov kakovosti diagnostike in zdravljenja onkoloških bolnikov v okviru kliničnih registrov in se bo lahko izvajala ustrezna registracija testiranih oseb iz družin, obremenjenih z dednim rakom.

Cilji novele so omogočiti vodenje registrov presejalnih programov zgodnjega odkrivanja raka na dojki Dora in državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki Svit ter spremljanje njune učinkovitosti. Prav tako želijo omogočiti vzpostavitev prenovljene presejalne politike in novih funkcionalnosti nadgrajenega informacijskega sistema presejalnega programa odkrivanja predrakavih sprememb na materničnem vratu Zora ter zagotoviti sprotno spremljanje kakovosti obravnave onkoloških bolnikov in njihovih svojcev.

Z novelo se tudi vzpostavljata register redkih nemalignih bolezni ter register endoprotetike, torej umetnih sklepov, s čimer bo omogočeno spremljanje kakovosti vsadkov, dosežkov in primerjava med posameznimi populacijami.

Po navedbah državne sekretarke so vsi cilji novele na področju raka vključeni tudi v državni program za obvladovanje raka, ki ga je vlada sprejela v lanskem letu, in v druge strateške dokumente.

Novela je že dobila soglasno podporo na seji matičnega parlamentarnega odbora in tudi v današnji predstavitvi stališč poslanskih skupin ji niso nasprotovali.