c S

Domnevna Telegramova javna ponudba kriptožetonov donosna naložba za sleparje

19.04.2018 13:27 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Raziskovalci družbe Kaspersky Lab so odkrili na desetine zelo prepričljivih, a lažnih spletnih mest, ki so prikazana kot naložbene strani za javno ponudbo kriptožetonov ponudnika storitev sporočanja Telegram. Samo v enem primeru je bilo na ta način ukradenih več deset tisoč ameriških dolarjev v kriptovalutah, so sporočili iz družbe Kaspersky Lab.

Konec lanskega leta so se pojavile informacije, da ponudnik storitev sporočanja Telegram začenja javno ponudbo kriptožetonov, s katero bi financiral platformo, osnovano na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov in njihovi tehnologiji TON. Na spletu se je pojavila nepreverjena tehnična dokumentacija, ki pa ni bila potrjena s strani Telegrama. Povzročena zmeda je omogočila sleparjem, da izkoristijo zanimanje vlagateljev, tako da ustvarijo lažna spletna mesta in nakradejo veliko denarja.

Žrtve so bile prepričane, da investirajo v domnevno novo valuto Telegrama, imenovano "Grams". Telegram javne ponudbe kriptožetonov ni uradno potrdil in je izdal opozorila glede prevarantskih naložbenih strani.

Raziskovalci družbe Kaspersky Lab so odkrili številna spletna mesta, ki najverjetneje pripadajo isti skupini. Ta trdi, da prodaja žetone za Grams in vabi vlagatelje, da zanje plačajo s kriptovalutami, kot so bitcoin, ethereum, litecoin, dahs in bitcoin dash. Podatki o transakcijah na enem od teh spletnih mest kažejo, da so goljufi uspeli vlagateljem ukrasti ethereum v vrednosti vsaj 35.000 ameriških dolarjev.

Raziskovalci družbe Kaspersky Lab so prav tako odkrili, da so bile nekatere od teh spletnih mest tako prepričljive, da so uspele pridobiti potencialne vlagatelje tudi po tem, ko so Telegram in drugi že začeli izdajati opozorila. Večina teh spletnih mest uporablja varno povezavo, zahteva registracijo in generira edinstveno spletno denarnico za vsako novo žrtev, s čimer je sledenje denarju oteženo.

Kaspersky Lab tistim, ki jih zanima investiranje v javno ponudbo kriptožetonov, svetuje, naj preverijo legitimnost naložbenega spletnega mesta preverite s pomočjo uradnega spletnega mesta podjetja.