c S

DZ sprejel novelo zakona o divjadi in lovstvu

19.04.2018 12:26 Ljubljana, 19. aprila (STA) - DZ je danes sprejel novelo zakona o divjadi in lovstvu, katere cilj je zagotoviti financiranje nalog, ki jih Lovska zveza Slovenije izvaja v javnem interesu. Z novelo se tudi odpravljajo nejasnosti, kdaj se lahko lovska izkaznica prekliče oz. se ji veljavnost ne podaljša. Poenotene so tudi kazni.

Kot je povedala državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša, se bo veljavna lovska izkaznica lahko preklicala le, če bo lovec pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora za kazniva dejanja s področja mučenja živali, nezakonitega lova in ribolova, nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi, onesnaževanje živil ali krme, uničenja gozdov, proizvodnje ter prometa z orožjem.

"S tem se bo odpravilo stanje, ko se enako z vidika odvzema pravice obravnava lovce, ki so storili lažji prekršek, in lovce, ki so storili kaznivo dejanje, na primer, krivolov. Zagotovilo se bo tudi stabilnejše gospodarjenje z divjadjo," je poudarila.

Ker Lovska zveza opravlja več nalog v javnem interesu, bo zakon omogočal financiranje teh dejavnosti iz državnega proračuna. "Ocenjujemo, da bo znesek financiranja teh nalog na letni ravni do 50.000 evrov," je povedala Strniša.

Kot je pojasnila, zveza med drugim skrbi za usposabljanje in naravovarstveno osveščanje lovcev ter komunikacijo z lastniki zemljišč in javnostjo. "Prav ta naloga je ena ključnih, saj je treba dvigniti raven usposobljenosti lovcev, zlasti kar se tiče komunikacije z lastniki zemljišč na področju preprečevanja in ocenjevanje škod o divjadi," je dodala.