c S

Župan Svete Trojice v Slovenskih goricah prevzel vodenje mreže združenj lokalnih oblasti jugovzhodne Evrope

19.04.2018 07:21 Brdo pri Kranju, 18. aprila (STA) - Na Brdu pri Kranju se je danes zaključila dvodnevna skupščina Mreže združenj lokalnih oblasti jugovzhodne Evrope (NALAS), katere vodenje je od danes prevzel župan Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah Darko Fras, so sporočili iz Skupnosti občin Slovenije (SOS).

Kot je pred več kot 70 predstavniki lokalnih oblasti in njihovih reprezentativnih združenj iz celotne regije dejal Fras, "mrežno povezovanje in izmenjava izkušenj ustvarita odlično priložnost in podstat za razreševanje vprašanj in izzivov".

Posebni svetovalec evropskega komisarja za Evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannesa Hahna Franz Schausberger je izpostavil pomembno vlogo NALAS pri zastopanju lokalnih oblasti. Po njegovem mnenju igrata tako regionalna kot lokalna oblast pomembno vlogo pri informiranju družbe. Prav informiranost celotne družbe pa je tista, ki omogoča široko podporo za širitev EU, je dejal.

Podpredsednica Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope Breda Pečan je na skupščini poudarila, da si v kongresu želijo, da mreža nadaljuje z začrtano potjo in izrazila podporo kongresa mreži NALAS.

Na skupščini so delegati sprejeli poročilo o delu mreže NALAS v letu 2017 in delovni načrt za leto 2018 ter razpravljali o političnih vprašanjih, povezanih s strategijo širitve EU, zastopanostjo NALAS v evropskih organizacijah in vlogo zagovornikov ter vlogo lokalnih oblasti v begunski krizi in ob migracijah. V središču pozornosti tokratne dvodnevne regionalne konference pa so bila vprašanja o tem, kako doseči socialno vključenost ter kakšni so izzivi pri približevanju ciljem Agende 2030 in ciljem trajnostnega razvoja na lokalni ravni.

Predsednik SOS Branko Ledinek je ob tem dejal, da je Slovenija z vpisom pravice do pitne vode v ustavo vsem zagotovila dostop do vode in sanitarne ureditve ter se zavezala poskrbeti za trajnostno gospodarjenje z vodnimi viri. A je pri tem poudaril, da je ne glede na ta napredek in vsa prizadevanja Slovenije in slovenskih občin tudi na drugih področjih današnje Agende 2030 potrebno še marsikaj postoriti.

Konferenca je ponudila platformo več kot 120 lokalnim deležnikom, nevladnim organizacijam in predstavnikom na nacionalni ravni, da bi izboljšali vzajemno učenje med strokovnjaki in strokovnimi delavci o uspešnih pristopih, povezanih s socialno vključenostjo in (re)integracijo v skupnost. Prav tako je namen konference povečati ozaveščenost o izzivih v občinah, prikazati pomen sodelovanja znotraj različnih držav in med njimi ter med različnimi deležniki, okrepiti ozaveščenost o skupnih razvojnih ciljih in migracijah ter priporočiti pristope za večjo socialno vključenosti in (re)integracijo.