c S

Začetek misije OPCW v Dumi znova odložen

18.04.2018 14:46 Damask, 18. aprila (STA) - Začetek misije Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki naj bi preiskala domnevno uporabo kemičnega orožja v sirskem mestu Duma, je znova odložen. Strokovnjaki naj bi se za odlog odločili iz varnostnih razlogov, potem ko je na območju prišlo do spopadov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V ekipi imajo varnostne pomisleke," je za dpa pojasnil vir blizu režimu Bašarja al Asada.

Ni povsem jasno, ali je celotna ekipa strokovnjakov OPCW sploh že prišla v Dumo, kjer naj bi preučili, ali je 7. aprila v največjem mestu v Vzhodni Guti res prišlo do napada s kemičnim orožjem, v katerem naj bi umrlo najmanj 40 ljudi.

Čeprav naj bi v Dumo poročanju sirskih medijev ekipa OPCW prispela že v torek, pa naj bi dejansko tja prišla le "predhodnica". Kot je povedal sirski veleposlanik v Združenih narodih Bašar al Džafari, je v Dumo prišla le varnostna ekipa ZN, ki naj bi preverila varnostno stanje na območju, ne pa tudi inšpektorji sami.

Po poročanju agencije Reuters naj bi potem prišlo do napada na to varnostno ekipo. V ZN teh informacij zaenkrat niso želeli komentirati. Molčijo tudi v OPCW.