c S

Neposredno prezaposlovanje vojakov po 45. letu med policiste ali pravosodne policiste ni mogoče

18.04.2018 11:06 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Neposredno prezaposlovanje vojakov v okviru državne uprave ob dopolnjenem 45. letu starosti je nezakonito, sta notranje in pravosodno ministrstvo pojasnila Sindikatu vojakov Slovenije (SVS). Obe ministrstvi zaposlujeta le na podlagi razpisa, so pa v vrste pravosodnih policistov pred leti prerazporedili za nedoločen čas zaposlene carinike.

V SVS si namreč želijo sistemske ureditve prezaposlovanja vojakov ob doseženem 45. letu starosti, ko ne morejo več delati na obrambnem področju, v okviru državne uprave, v poklice policist in pravosodni policist. Vendar so ugotovili, da določb obrambnega zakona o tej pravici ni možno izvajati, ker bi to bilo nezakonito, so danes objavili na svoji spletni strani.

Na ministrstvu za notranje zadeve so za STA pojasnili, da se morajo vsi, ki se želijo zaposliti, prijaviti na razpis. Za nedoločen čas se bodo lahko zaposlili, če izpolnjujejo formalne pogoje in bodo uspešno zaključili izbirni postopek.

"Glede na to, da so trenutno zaposleni na ministrstvu za obrambo za določen čas, po veljavni zakonodaji direktna premestitev v policijo za zaposlitev za nedoločen čas ni mogoča," so pojasnili. Od 2008 se je sicer na notranjem ministrstvu zaposlilo 61 javnih uslužbencev, ki so bili pred tem zaposleni tudi na ministrstvu za obrambo ali generalštabu Slovenske vojske.

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij pa je za STA zapisala, da so "pred nekaj leti v vrste pravosodnih policistov prezaposlili nekdanje uslužbence carine, ki so bili zaposleni za nedoločen čas, in sicer na podlagi sklepa vlade. Iz vojske takšnih zaposlitev nismo imeli, ker so vojaki zaposleni za določen čas." Ne vodijo pa statistike, koliko zaposlenih je predhodno delalo v vojski.

So pa na ministrstvu za notranje zadeve v odgovoru SVS ocenili, da lahko vojaki z ustreznim izobraževanjem uspešno opravljajo delo policistov, zato sistemskim rešitvam, ki bi omogočale enostavnejše premeščanje vojakov v policijo ne nasprotujejo. Ob morebitnih spremembah zakonodaje pa bodo vztrajali, da vojaki opravijo izobraževanje, se zaposlijo tam, kjer so kadrovske potrebe, in bodo izpolnjevali pogoje, določene za policiste.

V SVS so sicer kritični do ocen obrambne ministrice Andreje Katič in predstavnikov ministrstvo za obrambo, ki po njihovih navedbah javno pojasnjujejo, kako je za vojake po 45. letu starosti dobro poskrbljeno z eno od pravic do prerazporejanja v okviru državne uprave. "Sprašujemo se, ali ministrica po treh letih ministrovanja sploh ve, o čem govori, ko pojasnjuje, kako dobro je poskrbljeno za vojake s prezaposlovanjem. Na tem področju ni bilo do sedaj narejenega nič," so zapisali.