c S

Turčija zavrača kritike Evropske komisije

18.04.2018 09:03 Ankara, 18. aprila (STA) - Turčija je zavrnila kritike Evropske komisije iz torkove predstavitve širitvenega svežnja. "Skupno gledano je to poročilo daleč od tega, da bi razumelo realnost v Turčiji in zato daleč od tega, da bi izpolnilo svoje cilje," je v torek zvečer sporočilo turško zunanje ministrstvo.

V Ankari so poudarili, da se Turčija vse od poskusa državnega udara leta 2016 bori proti številnim terorističnim organizacijam. Čeprav so Evropski komisiji položaj v Turčiji že večkrat pojasnili, pa v Bruslju "niso sposobni biti objektivni in uravnoteženi", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poročilo Evropske komisije je "še enkrat več dokazalo, da niso pripravljeni razumeti, skozi kako zelo težavno obdobje gremo", so poudarili na turškem zunanjem ministrstvu.

Evropska komisija je v poročilu o napredku držav kandidatk za članstvo ocenila, da se Turčija "z velikimi koraki" oddaljuje od Evropske unije. V Bruslju ocenjujejo, da je v Turčiji prišlo do znatnega nazadovanja pri spoštovanju temeljnih pravic, zlasti pri spoštovanju pravne države ter svobode izražanja mnenj in svobode medijev.

Komisija je od Ankare tudi zahtevala odpravo izrednega stanja, ki je bilo uvedeno po poskusu puča. A Turčija naj bi še ta teden izredno stanje znova podaljšala še za tri mesece.

Komisija je zaradi vsega naštetega izpostavila, da odprtje novih poglavij ni upravičeno. Kljub temu pa ni pozvala k ustavitvi pogajanj, kar sta sicer doslej zahtevala Avstrija in Evropski parlament.