c S

Nekdanjega direktorja Cambridge Analytice v sredo ne bo v britanski parlament

18.04.2018 07:20 London, 17. aprila (STA) - Nekdanji direktor podjetja Cambridge Analytica Alexander Nix je danes zavrnil, da bi se v sredo pojavil na zaslišanju pred britanskimi poslanci. To bi moralo biti njegovo drugo zaslišanje pred odborom britanskega parlamenta za kulturo, medije in šport, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je sporočil predsednik odbora Damian Collins, je Nix kot razlog navedel preiskavo proti Cambridge Analytici, ki jo vodi britanska informacijska pooblaščenka Elizabeth Denham, ker naj bi podjetje nezakonito zbiralo podatke uporabnikov Facebooka v politične namene.

"Ne sprejemamo razlogov gospoda Nixa, da ga ne bo na javno sejo odbora. Poiskali smo nasvet in ni obtožen nobenega kaznivega dejanja, prav tako tudi ni aktivnega pravnega postopka proti njemu, tako da načrtujemo, da bomo to vprašanje izpostavili na srečanju s pooblaščenko prihodnji teden," je še dejal Collins. Dodal je, da ni nobenih pravnih zadržkov, da se Nix ne bi pojavil pred odborom.

Prvo zaslišanje pred parlamentarnim odborom je bilo sicer 27. februarja in takrat je Nix pričal. Na tokratnem zaslišanju so nameravali razjasnitvi Nixove nedoslednosti v preteklem pričanju.

Cambridge Analytica je 42-letnega Nixa suspendirala 20. marca, ko je prišlo na dan, da je podjetje prek osebnostnega vprašalnika na Facebooku zbralo ogromno količino osebnih podatkov. V vprašalniku je sodelovalo 270.000 ljudi, prek njihove mreže prijateljev pa so brez neposredne privolitve prišli do podatkov približno 87 milijonov uporabnikov Facebooka. Cambridge Analytica naj bi nato zbrane podatke uporabil za psihološko profiliranje ljudi z namenom vplivanja na izid predsedniških volitev v ZDA leta 2016 v prid trenutnega predsednika Donalda Trumpa.

Nix se je pred tem tudi zapletel še v škandal z britansko televizijo Channel 4, ki ga je pod krinko posnela, kako razpravlja o neokusnih načinih, na katere bi lahko njegovo podjetje pomagalo strankam pri usmerjanju volilnih kampanj.

Je pa pred britanskimi poslanci danes pričala nekdanje direktorica Cambridge Analytice za razvoj Brittany Kaiser in opozorila, da je morda prišlo do zlorabe osebnim podatkov Britancev v referendumski kampanji o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Kaiserjeva, ki je za Cambridge Analytico prenehala delati maja, je dodala, da sumi, da je prišlo do izmenjave podatkov med podjetji v lasti Arrona Banksa, glavnega podpornika skupine Leave.EU, in referendumsko kampanjo leta 2016.

"Sedaj mislim, da obstajajo razlogi, da menim, da je prišlo do množične zlorabe podatkov med podjetji in kampanjami Arrona Banksa," je še navedla Kaiserjeva.

Na njene trditve so se že odzvali v Leave.EU in jih označili za lažne novice. Banks pa je zahteval, da mu omogočijo pričanje pred parlamentarnim odborom.

Cambridge Analytica je sicer v začetku meseca objavila, da "sploh niso delali" na referendumu o brexitu.