c S

EU pozitivno o dialogu Varšave in Bruslja, a še brez odločitev

18.04.2018 07:20 Bruselj/Luxembourg, 17. aprila (STA) - EU še vedno ni sprejela odločitev o Poljski v povezavi z njeno sporno pravosodno reformo. Dialog med Varšavo in Brusljem je ocenila pozitivno, a izpostavila, da konkretnih rezultatov še ni in da se bo k temu vprašanju vrnila maja. To so glavna sporočila po današnji razpravi na zasedanju ministrov EU za evropske zadeve.

Sedaj imamo res pravi dialog s Poljsko, napredujemo, a konkretnih rezultatov še ni, je stanje povzel prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki se pogaja s poljskimi oblastmi.

EU opaža pozitivne spremembe ter dober dialog med Varšavo in Brusljem, a veliko je še treba storiti, k temu vprašanju se bomo vrnili 14. maja, pa je povedala bolgarska zunanja ministrica Ekaterina Zaharieva, ki je vodila zasedanje.

Evropska komisija je v primeru Poljske decembra lani sploh prvič predlagala uporabo sedmega člena, ki je v bruseljskem žargonu zaradi možnosti skrajnega ukrepa odvzema glasovalnih pravic poznan kot "jedrska bomba".

Razlog so sporne pravosodne reforme na Poljskem, ki po oceni Bruslja pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, pri čemer se ob odsotnosti sodne neodvisnosti pojavljajo resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU.

Možnost uporabe sedmega člena proti poljski vladi pod taktirko vodje vladajoče stranke Zakon in Pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega se je omenjala dve leti, decembra pa ga je Bruselj po brezplodnih prizadevanjih za dialog res predlagal in dal Poljski tri mesece časa za odgovor.

Poljska je uradno odgovorila tik pred iztekom roka, 20. marca. Komisija odgovor preučuje in čaka na konkretne rezultate, potem ko so poljske oblasti napovedale nekatere spremembe v skladu s priporočili komisije.

V EU sicer trenutno ni zahtevanega soglasja za ukrepanje proti Poljski z odvzemom glasovalnih pravic. Varšavo že vseskozi podpira Madžarska, nasprotovanje temu ukrepu pa so nedavno izrazile tudi baltske države.

Ministri EU, pristojni za evropske zadeve, so imeli na dnevnem redu še spremembe evropske volilne zakonodaje, a dogovora še niso sprejeli. Pričakuje se v prihodnjih dneh.

Prav tako so obravnavali nov širitveni sveženj, ki ga je danes popoldne predstavila komisija, a le na kratko. Podrobnejša razprava je predvidena na zasedanju veleposlanikov članic pri EU ta teden.