c S

V Evropskem parlamentu o imenovanju Selmayrja in škandalu Facebook

18.04.2018 07:59 Strasbourg, 18. aprila (STA) - Evropski poslanci bodo po spornem imenovanju šefa kabineta predsednika Evropske komisije Martina Selmayrja za generalnega sekretarja komisije danes v Strasbourgu glasovali o resoluciji o integriteti Evropske komisije pri imenovanju na ta položaj. Sprejemali bodo tudi sveženj zakonodaje o krožnem gospodarstvu in razpravljali o škandalu Facebook.

Imenovanje Selmayrja, ki velja za najbolj zloglasnega spin doktorja v Bruslju, je v EU dvignilo veliko prahu. Evropski poslanci so o njem razpravljali na marčevskem plenarnem zasedanju. Tedaj so številni posvarili pred krepitvijo evroskepticizma zaradi Selmayrjevega bliskovitega napredovanja ter podprli predlog Zelenih za preiskavo imenovanja v odboru za proračunski nadzor.

Resolucija, o kateri bodo danes glasovali evroposlanci, sicer ne bo zavezujoča, a parlament z njo lahko pritisne na komisijo, njenega predsednika Jean-Clauda Junckerja in Selmayrja.

Poslanci bodo danes glasovali tudi o štirih zakonodajnih predlogih za zmanjšanje odlaganja smeti ter povečanje recikliranja - o embalaži, elektronskih odpadkih, odpadkih na splošno ter odlagališčih. O njih se je Evropski parlament že uskladil z državami članicami.

Popoldne pa je na dnevnem redu razprava o škandalu s podjetjem Cambridge Analytica, ki je zlorabilo podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka v kampanji za ameriške predsedniške volitve leta 2016. Pri tem se bodo parlamentarci osredotočili na to, ali evropska zakonodaja učinkovito ščiti državljane pred zlorabo osebnih podatkov in volilnimi manipulacijami.