c S

V primeru Agrokorja vidimo luč na koncu predora

17.04.2018 15:35 Bled, 17. aprila (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki opravlja tekoče posle, se je na Bledu s predstavniki sorodnih ministrstev iz Hrvaške, Srbije, BiH in Črne gore sestal na temo Mercatorja in Agrokorja. Kot je povedal, so vsi dobili informacije iz prve roke. "Po enem letu smo prišli do tega, da vidimo luč na koncu tunela," je dodal.

Počivalšek je kolege povabil na srečanje na temo, ki pokriva pomemben del gospodarstva v regiji. Potem ko je izredna uprava Agrokorja nedavno z upniki dosegla načelni dogovor o ključnih elementih poravnave, ki naj bi ga podpisali do 10. julija, so se na to temo srečali še politiki, da so od podpredsednice hrvaške vlade, pristojne za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Martine Dalić dobili "informacije iz prve roke".

Tako Počivalšek kot srbski podpredsednik vlade in minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljajić, podpredsednik sveta ministrov BiH in minister za zunanjo trgovino in gospodarske odnose BiH Mirko Šarović ter črnogorska generalna direktorica direktorata za notranji trg in konkurenco gospodarskega ministrstva Biljana Jakić so pozdravili napore hrvaške vlade za sanacijo koncerna.

Dalićeva je spomnila, da so podjetja iz teh držav pomemben del hrvaškega koncerna Agrokor. "Zato jasen interes za današnje pogovore," je pojasnila in povedala, da je sogovornike seznanila z dosedanjimi postopki in rezultati. "A dela je še veliko," je dejala v izjavi za medije in pojasnila, da je pred izredno upravo Agrokorja zdaj oblikovanje pravnega besedila sporazuma ter reševanje še odprtih podrobnosti.

Dogovor o poravnavi bo po pričakovanjih Agrokorju prinesel novo lastništvo. Največji lastnici bosta postali ruski Sberbank in VTB. Sogovorniki danes niso želeli ugibati, kakšne bodo njihove poteze. A, kot je dejal Počivalšek, bank načeloma dolgoročno lastništvo ne zanima. To je ponovila tudi Dalićeva, ki je ocenila, da je o tem, kaj se bo zgodilo, "v tem trenutku preuranjeno govoriti".

Kaj bo to pomenilo za Mercator, po Počivalškovih navedbah danes niso govorili. Je pa spomnil, da bo moral Mercator tudi sam postoriti še precej, česar se uprava po njegovem prepričanju zaveda. Mercator se mora razdolžiti, rešiti logistične težave in investirati v to, da bo bolje opravljal svoj posel, ter spremeniti poslovni model v skladu s spremembami v trgovini na drobno, je naštel minister.

Šarović je izpostavil, da je za njih pomembno vračanje Mercatorja na trg Bosne in Hercegovine. Kot vsi današnji sogovorniki je izpostavil, da morajo koncern Agrokor in vse njegove družbe, tudi hrvaški trgovec Konzum, nadaljevati stabilizacijo poslovanja, hkrati pa morajo najti rešitev oz. poravnati dolgove dobaviteljem.

Jakićeva je povedala, da je tudi za Črno goro, kjer sta navzoča Mercator in Ledo, najbolj pomembno to, da koncern in družbe stabilizirajo poslovanje, se prestrukturirajo ter stabilno poslujejo na trgu. To pomeni nadaljevanje izpolnjevanja obveznosti do zaposlenih, države, v skladu s predvideno poravnavo pa tudi do dobaviteljev.

Ljajić je menil, da je današnje srečanje lahko "dober model za reševanje ostalih odprtih vprašanj med državami" ter napovedal, da bodo verjetno jeseni znova pregledali, kam se je v procesu prestrukturiranja koncerna prišlo. Počivalšek pa je dodal, da vse države na gospodarskem področju dobro sodelujejo in da lahko skozi to sodelovanje "plasiramo pot do boljših odnosov tudi na drugem področju". "Mislim, da smo danes pokazali odgovornost do te, za vse zelo pomembne teme," je sklenil.