IUS-INFO - Dnevne novice - Inšpektorji OPCW naj bi v sredo obiskali Dumo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

17.4.2018

Inšpektorji OPCW naj bi v sredo obiskali Dumo

Damask/Pariz, 17. aprila (STA) - Inšpektorji Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) bodo v sredo lahko obiskali mesto Duma, prizorišče domnevnega napada s kemičnim orožjem, je ponedeljek sporočila Rusija. Ekipa mednarodnih strokovnjakov je sicer v državi že od sobote, a doslej še ni smela obiskati Dume.

Skupina devetih preiskovalcev je trenutno v Damasku, kjer je doslej čakala na dovoljenje za vstop v Dumo. Sirija in Rusija sta pri tem opozarjali na še ne rešena varnostna vprašanja, ki naj bi jih bilo treba rešiti pred njihovim vstopom, denimo odstranitev min na poti.

Ruski diplomat pri omenjeni organizaciji Aleksander Šulgin je po nekaj zapletih vendarle potrdil, da so varnostne težave sedaj odpravili in inšpektorji lahko pridejo v sredo. V Damasku jim je sirska vlada medtem ponudila pogovor z 22 domnevnimi pričami iz Dume.

Francoska vlada je danes v odzivu opozorila, da je "zelo verjetno", da bodo dokazi o napadu s kemičnim orožjem "izginili" s kraja dogodka, še preden bodo strokovnjaki OPCW prispeli v Dumo. Ob tem je francosko zunanje ministrstvo dodalo, da je mesto v celoti pod nadzorom ruske in sirske vojske. Za Pariz je tudi bistvenega pomena, da Sirija v celoti, nemudoma in brez omejitev izpolni vse zahteve OPCW, pa naj si gre za "obisk krajev, pogovore z ljudmi ali pridobitev ustreznih dokumentov", poroča francoska tiskovna agencije AFP.

Duma je bila tarča domnevnega napada pred 10 dnevi. Inšpektorji naj bi tam zbrali različne vzorce, da bi ugotovili, katera snov - če sploh katera - je bila uporabljena v napadu. Ameriška stran je izrazila zaskrbljenost, da so predstavniki Rusije ob obisku prizorišča "morebiti vplivali nanj", da bi ovirali preiskavo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je to zanikal, obenem pa kritiziral trojico držav - ZDA, Francijo in Veliko Britanijo -, ker so minulo soboto v odgovor na domnevni kemični napad obstreljevale več ciljev v Siriji, še preden bi lahko OPCW izvedel preiskavo.

Zgodaj davi so sicer sirski mediji poročali, da se je sistem protiletalske obrambe odzval na raketni napad nad mestom Homs na zahodu države. Rakete naj bi bile namenjene na letalsko oporišče Šajrat, niso pa za domnevno obstreljevanje okrivili nobene strani.

Za nemško tiskovno agencijo dpa je več sirskih vojaških virov zanikalo navedbe, češ da se je sistem protiletalske obrambe res sprožil, a naj bi šlo za lažni alarm. Pentagon je zanikal, da bi na območju izvajali kakršnekoli dejavnosti.

Tudi sirski državni mediji so kasneje ob sklicevanju na vire v vojski poročali, da je šlo za lažni alarm. "Ponoči je lažni alarm, da je bil kršen sirski zračni prostor, sprožil sirene protiletalske zaščite in izstrelitev več raket," je po poročanju sirske državne tiskovne agencije Sana povedal vojaški vir. "Ni bilo zunanjega napada na Sirijo," je poudaril po navedbah AFP.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar