IUS-INFO - Dnevne novice - Slovenija se je pridružila Mednarodnemu partnerstvu proti nekaznovanju za uporabo kemičnih orožij
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

17.4.2018

Slovenija se je pridružila Mednarodnemu partnerstvu proti nekaznovanju za uporabo kemičnih orožij

Ljubljana, 17. aprila (STA) - Slovenija se je v ponedeljek uradno pridružila Mednarodnemu partnerstvu proti nekaznovanju za uporabo kemičnih orožij. Gre za pobudo oblikovanja mednarodnega foruma, ki predstavlja dopolnitev mednarodnih mehanizmov za boj proti širjenju kemičnega orožja, so danes sporočili z zunanjega ministrstva.

Kot poudarjajo na MZZ, je uporaba kemičnega orožja v skladu s konvencijo o kemičnem orožju in običajnim mednarodnim pravom prepovedana. Kljub temu smo v zadnjih letih priča številnim kršitvam te absolutne prepovedi, odgovorni pa za svoja dejanja niso kaznovani. Slednje kaže na to, da mednarodna skupnost trenutno nima vzpostavljenega skupnega mehanizma za identifikacijo in obravnavo vpletenih v kemične napade, poskusi vzpostavitve takšnega mehanizma pa tudi v Varnostnem svetu ZN do zdaj niso bili uspešni.

Mednarodno partnerstvo proti nekaznovanju za uporabo kemičnih orožij je bilo oblikovano 23. januarja v Parizu, ko se je na povabilo Francije sestala ožja skupina držav in mednarodnih organizacij in podpisalo deklaracijo. Pobuda, ki predstavlja dopolnitev obstoječe vrzeli v mednarodni skupnosti, je bila šele nedavno odprta za pridružitev tudi ostalim državam in mednarodnim organizacijam.

Cilj partnerstva je zbiranje in izmenjava informacij o tistih, ki uporabljajo kemično orožje, omogočanje dostopnosti teh informacij državam in mednarodnim organizacijam, da bodo krivci najdeni in odgovorni za svoja dejanja, žrtve pa deležne pravice. Pobuda vzpostavlja forum za oblikovanje skupnih stališč, sodelovanje, deljenje informacij in ne nazadnje državam, ki bi to želele, pomoč pri vzpostavljanju nacionalne zakonodaje, ki bo omogočala kazenski pregon izvajalcev napadov s kemičnim orožjem, so na MZZ zapisali v sporočilu za javnost.

Mednarodnemu partnerstvu, ki zdaj šteje 28 držav in EU, so se skupaj s Slovenijo pridružile tudi Estonija, Finska in Norveška.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar