IUS-INFO - Dnevne novice - Sodišče EU: Poljska s sečnjo v pragozdu kršila pravo EU
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

17.4.2018

Sodišče EU: Poljska s sečnjo v pragozdu kršila pravo EU

Luxembourg/Varšava, 17. aprila (STA) - Sodišče Evropske unije je danes v tožbi Evropske komisije proti Poljski razsodilo, da je Poljska s sečnjo v gozdu Beloveška pušča, ki velja za enega največjih evropskih pragozdov, kršila pravo Evropske unije. Poljska vlada je v odzivu sporočila, da bo spoštovala razsodbo sodišča.

Pragozd Beloveška pušča spada pod narodni park Natura 2000 Beloveška pušča, ki je po mnenju Evropske komisije eden najbolje ohranjenih naravnih gozdov v Evropi, njegova značilnost pa je velika količina starih dreves, tudi stoletnih, in odmrlega lesa. Gozd, ki je eden zadnjih nedotaknjenih evropskih pragozdov, je hkrati dom številnih edinstvenih živalskih vrst.

Narodni park Beloveška pušča obsega tako del Poljske kot Belorusije in je tudi pod Unescovo zaščito svetovne naravne dediščine. Skupno obsega skoraj 100.000 hektarjev pragozda. Za predel na Poljskem, ki spada pod narodni park Natura 2000 Beloveška pušča, v skladu z evropskim pravnim redom veljajo posebni zaščitni ukrepi.

Poljska vlada je leta 2016 zaradi širjenja osmerozobega smrekovega lubadarja dovolila gozdarska dela v pragozdu, zaradi katerih so posekali skorajda trikrat več lesa kot v preteklosti. Lani so tako po uradnih podatkih podrli 150.000 dreves.

Evropska komisija je ocenila, da gre pri sečnji dreves za kršitev prava EU za naravne parke, čemur so sedaj pritrdili še sodniki Sodišča EU. Kot so razsodili, Poljska ni izpolnila svojih obveznosti, ki izhajajo iz direktiv o habitatih in pticah. Sodišče je Poljski tudi naložilo, da nemudoma zaustavi sečnjo, v nasprotnem primeru ji grozi finančna kazen, so še sporočili iz Luxembourga.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar