c S

Za gojenje konoplje v Slovenski Bistrici še pogojna kazen

17.04.2018 13:07 Maribor, 17. aprila (STA) - Četrtemu obtoženemu zaradi obsežnega gojenja prepovedane konoplje v nekdanjem gospodarskem poslopju v Slovenski Bistrici so danes na mariborskem okrožnem sodišču izrekli pogojno kazen sedem mesecev zapora in izgon iz države. Srbski državljan Miloš Stanković je tako kot ostali trije obtoženi priznal očitke iz obtožnice.

Za Stankovića je tožilstvo na predobravnavnem naroku prejšnji teden predlagalo eno leto zapora, na prošnjo njegove zagovornice pa mu je sodišče dalo še nekaj časa za premislek in predobravnavni narok zanj preložilo na današnji dan.

"Priznam, da sem kriv," je danes sodnici Tanji Rot povedal obtoženi. Obenem je sicer povedal, da je bil v Sloveniji le nekaj ur, preden so ga v Slovenski Bistrici aretirali kriminalisti. V našo državo naj bi prišel iskati delo, da bi lahko preživljal družino, ki je ostala v Srbiji. "Očitno sem bil v napačnem času na napačnem kraju," je sklepal.

Sodnica ga je spoznala za krivega neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami v sostorilstvu, za kar je predvidena kazen od enega do deset let zapora. Tako kot tožilstvo se je tudi ona odločila, da se Stankoviću prisodi najmilejšo kazen v primerjavi z ostalimi tremi obtoženimi v tej zadevi. Tako je dobil pogojno kazen sedem mesecev zapora s preizkusno dobo petih let in izgon iz države za dobo treh let. Pripor, v katerem je od novembra lani, mu je sodnica odpravila, zato se bo lahko kmalu vrnil domov.

Tudi ostali trije, ki so jih kriminalisti lani jeseni izsledili zaradi obsežnega gojenja prepovedane konoplje v nekdanjem gospodarskem poslopju v Slovenski Bistrici, so priznali krivdo. Slovenskemu državljanu Anžetu Posavcu, ki je posel vodil iz Ljubljane, je sodišče prisodilo tri leta zapora in stransko kazen 8300 evrov, za srbska državljana Nikolo Nicovića in Radoslava Milanovića, ki so ju policisti aretirali skupaj s Stankovićem, pa dve leti in dva meseca zapora in stranski ukrep izgon tujca iz države za obdobje petih let.

Po ugotovitvah kriminalistov so vpleteni v najetih prostorih bivše polnilnice vina v Slovenski Bistrici pridelali tolikšne količine droge, da bi z njo lahko zaslužili okoli 3,5 milijona evrov.

Glede na tako obsežno gojenje konoplje se po poročanju medijev sklepa, da so bili omenjeni štirje (zgolj) izvajalci za veliko širšo kriminalno združbo. Kako daleč so kriminalisti s preiskovanjem tega ozadja, ni znano, po poročanju časnika Večer pa naj bi bil njen pomemben člen priprt na Hrvaškem. Šlo naj bi za podjetnika iz Ljubljane Nenada M., ki naj bi spomladi 2016 tudi podpisal pogodbo o najemu prostorov v Slovenski Bistrici.