IUS-INFO - Dnevne novice - DZ sprejel zakon o socialnem vključevanju invalidov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

17.4.2018

DZ sprejel zakon o socialnem vključevanju invalidov

Ljubljana, 17. aprila (STA) - DZ je z 58 glasovi za in enim proti sprejel vladni predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov, ki invalidom prinaša nekatere dodatne pravice. Med drugim širi krog invalidov na osebe s hudimi avtističnimi motnjami, zanje določa pravico prejemati nadomestilo za invalidnost ter pravico do dodatka za pomoč in postrežbo po pokojninskem zakonu.

Sprejeti zakon širi krog invalidov na osebe z avtističnimi motnjami, ki imajo tako hudo obliko neprilagojenega vedenja, da jim ta onemogoča samostojno življenje in pridobivanje sredstev za preživljanje. Krog upravičencev širi tudi na gluhoslepe in na osebe z zmerno do hudo možgansko poškodbo in okvaro.

Invalidi s statusom po tem zakonu bodo imeli pravico do nadomestila za invalidnost. Imeli bodo tudi pravico do dodatka za pomoč in postrežbo po pokojninskem zakonu, prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje pa jim bo kril proračun.

Zakon bo omogočil invalidom prehod v zaposlitev in po prenehanju zaposlitve ponovno izplačilo nadomestila za invalidnost. Če bo invalid prejemal plačo, mu bo kljub temu pripadlo nadomestilo do višine neto minimalne plače.

V ponedeljkovi razpravi so zakon podprli v vseh poslanskih skupinah. Erika Dekleva (SMC) je spomnila, da predlagani zakon nadomešča 35 let star zakon o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, kar dovolj zgovorno pove, da je trenutna ureditev zastarela.

Po besedah Marije Bačič (SD) gre za težko in dolgo pričakovan zakon. Toliko bolj je z njim zadovoljna zato, ker bo invalidom, kot najbolj ogroženi skupini ljudi, prinesel precej izboljšav za polnejšo in kakovostnejše življenje.

"Zakon morda ni toliko v nebo vpijajoč, kar zadeva medije, je pa še kako pomemben za 10.000 invalidov in njihove družine, pa tudi za družbo kot celoto," je dejal Uroš Prikl (DeSUS).

Marijan Pojbič je v imenu poslanske skupine SDS zakon pozdravil, a obžaloval, da je bil pripravljen šele zadnji mesec mandata te vlade. Kljub temu meni, da gredo rešitve v pravo smer.

V NSi po besedah Jožefa Horvata posebej pozdravljajo rešitev, da bodo lahko do statusa invalida upravičene tudi osebe z zmerno do hudo možgansko poškodbo in okvaro.

Tudi Luka Mesec (Levica) je menil, da zakon prihaja pozno, a je napovedal, da ga bodo podprli. Violeta Tomić (Levica) je sicer edina glasovala proti. Podporo pa so napovedali tudi v poslanski skupini Nepovezanih poslancev.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar