c S

Odstopil novi slovaški notranji minister

17.04.2018 07:20 Bratislava, 16. aprila (STA) - Na Slovaškem je danes po treh tednih in pol na položaju nepričakovano odstopil novi notranji minister Tomaš Drucker. Kot je pojasnil novinarjem, ne more odgovarjati za odstavitev direktorja policije Tiborja Gašparja, čigar odstop so po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka zahtevali protestniki.

Z ozirom na to, kar je Gašpar v preteklosti uspel storiti, njegova odstavitev ne bi bila upravičena in primerna, je povedal Drucker. Prav odstavitev pa je bila pričakovana, da bi znova vzpostavili zaupanje državljanov v državo. "Pod temi pogoji nimam pravice, da ostanem na položaju," je pojasnil po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Pritisk na direktorja policije se je po umoru preiskovalnega novinarja in njegove zaročenke konec februarja iz dneva v dan povečeval. Med drugim so njegov odstop ali odstavitev zahtevali udeleženci protestov pretekli teden. Gašpar po njihovem mnenju ni zagotovilo za objektivno preiskavo dvojnega umora. Mediji direktorja policije obravnavajo tudi kot odgovornega za neučinkovite preiskave korupcijskih škandalov, povezanih s podjetniki, ki so blizu vladajoči koaliciji. Te primere korupcije je preiskoval tudi Kuciak.

Pozivom k odstopu direktorja policija se je pridružil tudi slovaški predsednik Andrej Kiska. V pogovoru z novinarji je v četrtek izrazil pričakovanje, da bodo direktorja policije odstavili v prihodnjih dneh. Po njegovih besedah bi bil odhod Gašparja ključen za obnovo zaupanja ljudi v policijo.

Drucker je bil na položaj notranjega ministra imenovan pred tremi tedni in pol kot del preoblikovanja vlade po umoru novinarja. Vodenje je od Roberta Fica prevzel Peter Pellegrini. V preteklosti je v eni od Ficovih vlad zasedal položaj ministra za zdravje, zdaj pa se, kot je povedal danes, namerava umakniti iz politike.

Na odstop se je že odzval Gašpar. "Odločitev notranjega ministra Tomaša Druckerja, da namesto da me odstavi, odstopi, me je presenetila in je nisem pričakoval," je sporočil v pisni izjavi. Dodatne komentarje bo podal, ko bo preučil situacijo, je še zapisal po poročanju slovaške tiskovne agencije Tasr.