c S

Lavrov zanika manipuliranje z dokazi v Dumi

17.04.2018 07:20 Moskva/London/Haag, 16. aprila (STA) - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes zanikal, da bi Rusija manipulirala z dokazi na kraju domnevnega napada s kemičnim orožjem v sirskem mestu Duma.

V pogovoru za oddajo britanske BBC Hardtalk je Lavrov danes zagotovil, da Rusija na kraju napada ni posegala v dokaze. Da je to morda storila, je danes na kriznih pogovorih Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu opozoril ameriški veleposlanik Kenneth Ward.

Kot je dejal v pogovorih, ki potekajo za zaprtimi vrati, obstaja možnost, da so Rusi obiskali kraj napada. ZDA skrbi, da so morda posegli v dokaze "s ciljem spodkopavanja prizadevanj ekipe strokovnjakov OPCW, da bi izvedla učinkovito preiskavo", je dejal v govoru, katerega kopijo je pridobila francoska tiskovna agencija AFP.

Če bi bile te domneve dokazane, bi bila možnost preiskovalne ekipe, da opravi svoje delo, resno pod vprašajem, je dejal. Ward je še pozval 41-članski izvršni svet organizacije k obsodbi sirske vlade zaradi nasilja s kemičnim orožjem, pa tudi, naj zahteva, da odgovorni za napad odgovarjajo na mednarodni ravni. Sirijo je pozval k takojšnjemu končanju tovrstnih napadov in uničenju vseh vidikov programa kemičnega orožja.

Lavrov je sicer za BBC znova zanikal, da bi bilo v napadu 7. aprila v Dumi uporabljeno kemično orožje, kot trdi Zahod. "Ne morem biti nevljuden do voditeljev drugih držav, vendar pa ste navedli izjave voditeljev Francije, Velike Britanije in ZDA, in če sem iskren, so vsi dokazi, ki so jih navedli, temeljili na medijskih poročilih in družbenih medijih," je dejal po poročanju BBC.

"Napad se ni zgodil. Kar se je zgodilo, je bila predstava," je dejal.

Vprašal je tudi, zakaj so ZDA z zaveznicami izvedle raketne napade v Siriji dan preden bi morala ekipa strokovnjakov OPCW, ki preiskuje napad, prispeti v Dumo. Ti sicer tja še niso prispeli.

Glede sobotnih napadov, v katerih so ZDA, Velika Britanija in Francija obstreljevale poslopja v bližini Damaska in Homsa, povezana s proizvodnjo kemičnega orožja, je Lavrov ponovil trditve Moskve, da svojih tarč nista dosegli dve tretjini od več kot sto izstreljenih raket. Kanali za preprečevanje konfliktov med ameriškimi in ruskimi silami so opravili svojo nalogo, je dodal ter zatrdil, da med njimi ni bilo nevarnosti konfrontacije.

Je pa ocenil, da so odnosi med Rusijo in Zahodom slabši kot med hladno vojno zaradi pomanjkanja komunikacijskih kanalov med stranema.

V domnevnem napadu s kemičnim orožjem je bilo v Dumi 7. aprila ubitih najmanj 40 ljudi. Strokovnjaki ocenjujejo, da je bil v napadu uporabljen klor, ne izključujejo pa niti možnosti uporabe živčnega strupa sarin. Zahodne sile so za napad obtožile sirski režim, kar Damask in Moskva zanikata.