c S

V Turčiji začeli soditi ameriškemu pastorju zaradi terorizma

17.04.2018 07:22 Izmir, 16. aprila (STA) - V Turčiji so danes začeli soditi ameriškemu pastorju Andrewu Brunsonu, ki je obtožen terorizma, ker naj bi deloval v imenu organizacije muslimanskega klerika Fethullaha Gülena in prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). Grozi mu do skupno 35 let zapora.

Brunsona, ki je vodil protestantsko cerkev v turškem mestu Izmir, so aretirali oktobra 2016 in ga priprli. V priporu je tako že leto in pol, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo je proti njemu vložilo obtožnico, češ da je deloval v imenu organizacije Fethullaha Gülena, ki ga Ankara obtožuje organizacije državnega udara poleti 2016. Obtožujejo ga tudi delovanja v imenu PKK. Obe organizaciji turške oblasti obravnavajo kot teroristični, zaradi česar sta prepovedani. Obtožen je tudi vohunjenja za politične ali vojaške namene.

Grozita mu ločeni zaporni kazni v višini 15 in 20 let, je povedal njegov odvetnik Cem Halavurt.

Obtožbe so sicer milejše kot tiste v obtožnici, objavljeni 13. marca, v kateri so ga obtoževali članstva v Gülenovi organizaciji. Lahko bi prejel dosmrtno zaporno kazen. Vendar pa v obtožnici, ki jo je sodišče začelo obravnavati danes, izrecno piše, da ni obtožen članstva v organizaciji v ZDA živečega klerika.

Brunson je tako danes prišel na zaslišanje na sodišču v mestu Aliaga severno od Izmirja. Odvetnik je povedal, da je njegov klient "nervozen in vznemirjen, saj bo prvič stopil pred sodnika". Na zaslišanje sta prišla tudi dva predstavnika ameriških oblasti. Ob koncu zaslišanja je sodišče razsodilo, da mora Brunson zaradi nevarnosti pobega ostati v priporu. Sodišče je tudi določilo datum naslednjega zaslišanja, ki bo 7. maja, poroča AFP.

Brunsonov primer je sicer še dodatno zaostril odnose med zaveznicama v zvezi Nato, ZDA in Turčijo, ki so napeti zaradi ameriške podpore kurdski milici v Siriji in priprtja dveh zaposlenih na ameriških misijah v Turčiji. Turčija poleg tega zahteva Gülenovo izročitev.

Washington zaenkrat ne kaže interesa za izpustitev Gülena, so pa novembra in februarja izpustili 11 varnostnikov turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, obtoženih napada na protestnike v času Erdoganovega obiska v Beli hiši. ZDA zanikajo, da bi trgovali za Brunsona. Ankara je sicer sporočila, da bi ga lahko izpustili v zameno za Gülena.