c S

Roki za izvedbo predčasnih državnozborskih volitev 2018

16.04.2018 14:39 Ljubljana, 16. aprila (STA) - Pred junijskimi državnozborskimi volitvami so danes začeli teči roki za njihovo izvedbo. STA objavlja nekatere pomembnejše roke za izvedbo volilnih opravil, ki jih je danes določila Državna volilna komisija (DVK). Navedeni so skrajni roki za posamezno opravilo.

18. april Organizatorji volilne kampanje morajo odpreti posebne transakcijske račune za financiranje volilne kampanje.

3. maj Izteče se rok za vložitev kandidatnih list na volilne komisije volilnih enot; zadnji dan, ko se lahko podpiše obrazec podpore listi kandidatov. Kandidati za poslance so DVK dolžni sporočiti tudi organizatorja volilne kampanje in podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo.

3. maj Začetek uradne predvolilne kampanje.

3. maj Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, lahko DVK sporočijo, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatskem predstavništvu.

13. maj Volilne komisije volilnih enot sestavijo seznam potrjenih list kandidatov v volilni enoti po vrstnem redu, ki se določi z žrebom, in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih volilnih okrajih.

18. maj DVK javno objavi seznam list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih ter sezname kandidatur za volitve poslancev narodnosti.

18. maj Državljani lahko vpogledajo v volilne imenike in zahtevajo popravke na volilni enoti.

23. maj Oskrbovanci domov za starejše ter volivci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, lahko okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati po pošti. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi.

29., 30. in 31. maj Predčasno glasovanje na sedežih okrajnih volilnih komisij.

30. maj Volivci, ki želijo glasovati na volišču v drugem okraju, morajo to sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik. Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, pa lahko sporočijo okrajni volilni komisiji, da želijo glasovati na svojem domu. Volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa želijo glasovati na volišču v Sloveniji, morajo to sporočiti okrajni volilni komisiji ali DVK.

1. junij Zaključek javne volilne kampanje in začetek volilnega molka.

3. junij Splošno glasovanje.

4. junij Okrajne volilne komisije ugotavljajo izid glasovanja po pošti iz Slovenije.

11. junij Ugotavljanje izida glasovanja po pošti iz tujine.

12. do 19. junij Postopek ugotavljanja končnega izida glasovanja, priprava in objava končnega poročila o izidu državnozborskih volitev.

20. junij DVK posreduje podatke o organizatorjih volilne kampanje računskemu sodišču; organizatorji kampanje morajo odstraniti plakate in druge oglaševalske vsebine.

4. oktober Organizatorji kampanje morajo zapreti transakcijske račune za volilno kampanjo.

20. oktober Organizatorji kampanje morajo v 15 dneh po zaprtju transakcijskega računa predložiti poročilo o financiranju volilne kampanje.