c S

Predlogu zakona o socialnem vključevanju invalidov se obeta soglasna podpora

16.04.2018 12:57 Ljubljana, 16. aprila (STA) - DZ je prvi dan štiridnevne izredne seje v okviru druge obravnave opravil razpravo o vladnem predlogu zakona o socialnem vključevanju invalidov, ki invalidom prinaša nekatere dodatne pravice. Sodeč po predstavitvi stališč poslanskih skupin se predlogu, o katerem bo DZ glasoval v torek, obeta soglasna podpora.

Predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov širi krog invalidov na osebe z avtističnimi motnjami, ki imajo tako hudo obliko neprilagojenega vedenja, da jim ta onemogoča samostojno življenje in pridobivanje sredstev za preživljanje. Predlog krog upravičencev širi tudi na gluhoslepe in na osebe z zmerno do hudo možgansko poškodbo in okvaro.

Invalidi s statusom po tem zakonu bodo imeli pravico do nadomestila za invalidnost. Imeli bodo tudi pravico do dodatka za pomoč in postrežbo po pokojninskem zakonu, prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje pa jim bo kril proračun.

Predlog omogoča invalidom prehod v zaposlitev in po prenehanju zaposlitve ponovno izplačilo nadomestila za invalidnost. Če invalid dobiva plačo, mu bo kljub temu pripadlo nadomestilo do višine neto minimalne plače.

Erika Dekleva (SMC) je v predstavitvi stališč poslanskih skupin spomnila, da predlagani zakon nadomešča 35 let star zakon o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb. "Že sam naslov tega zakona kaže, da je ureditev zastarela in da ne odgovarja zadovoljivo na aktualne izzive, s katerimi se soočamo kot družba," je dejala. Izrazila je prepričanje, da bo predlagani zakon to spremenil.

Po besedah Marije Bačič (SD) gre za težko in dolgo pričakovan zakon. Toliko bolj je z njim zadovoljna zato, ker bo invalidom, kot najbolj ogroženi skupini ljudi, prinesel precej izboljšav za polnejšo in kakovostnejše življenje.

"Zakon morda ni toliko v nebo vpijajoč, kar zadeva medije, je pa še kako pomemben za 10.000 invalidov in njihove družine, pa tudi za družbo kot celoto," je dejal Uroš Prikl (DeSUS). Ocenil je, da je zakon zasnovan "po sodobnih načelih enakovrednega in enakopravnega vključevanja invalidov v družbo".

Marijan Pojbič je v imenu poslanske skupine SDS zakon pozdravil, a obžaloval, da je bil pripravljen šele zadnji mesec mandata te vlade. "Res je, da bi ga lahko vlada predlagala bistveno prej, kljub temu pa gredo rešitve v pravo smer, zato bomo predlog podprli", je napovedal.

V NSi po besedah Jožefa Horvata zakon pozdravljajo, ker je trenutno veljaven zakon iz leta 1984 zastarel in po ugotovitvi ustavnih sodnikov že od leta 2007 tudi neustaven. Posebej pozdravljajo rešitev, da bodo lahko do statusa invalida upravičene tudi osebe z zmerno do hudo možgansko poškodbo in okvaro. "To je prelomno, saj trenutno mladi s poškodbo glave niso obravnavani po nobenem zakonu," je dejal.

Predlog po besedah Luke Mesca (Levica) upravičeno uživa široko podporo poslancev, čeprav v DZ zaradi zavlačevanj na različnih vladah po njegovi oceni prihaja pozno. Posebej je opozoril na rešitev, da če invalid dobiva plačo, da mu bo kljub temu pripadlo nadomestilo do višine neto minimalne plače. "To sicer ni veliko, a glede na trenutno stanje predstavlja pomemben napredek," je dejal.

Zakon podpirajo tudi v poslanski skupini Nepovezanih poslancev. Zakon bo po besedah Mirjam Bon Klanjšček pomagal invalidom k samostojnejšemu življenju, hkrati pa tudi bistveno prispeval k ozaveščanju družbe o njihovem pomenu, je dejala.