c S

EU enotno podpira prepoved in uničenje kemičnega orožja

16.04.2018 11:39 Luxembourg, 16. aprila (STA) - Evropska unija enotno podpira popolno prepoved in uničenje kemičnega orožja po vsem svetu, je v danes sprejeti izjavi zapisal Svet EU. Kot so še poudarili, je kakršnakoli uporaba tovrstnega orožja odvratna in vredna ostre obsodbe.

Zunanji ministri EU, ki so se zbrali na zasedanju v Luxembourgu, so potrdili, da je uporaba kemičnega orožja nesprejemljiva in da predstavlja kršenje mednarodnega prava. Poleg tega lahko preraste v vojni zločin ali zločin proti človečnosti. Uporaba ne sme ostati nekaznovana, odgovorni za takšna dejanja pa morajo odgovarjati, so sporočili.

Zadnja poročila o uporabi kemičnega orožja v Siriji, ki so resnično pretresljiva in jih je treba takoj in neodvisno preiskati, zahtevajo okrepljeno skupno odločnost EU, so poudarili.

V Siriji naj bi namreč 7. aprila prišlo do napada s kemičnim orožjem v uporniškem mestu Duma, za katerega Zahod obtožuje sirski režim. ZDA, Velika Britanija in Francija so v soboto v odgovor napadle zmogljivosti sirskega kemičnega programa. Napad zahodnih zaveznic je podprla tudi EU.

Svet je sicer izjavo sprejel v luči priprav na konferenco držav podpisnic konvencije o prepovedi razvoja, proizvodnje, shranjevanja in uporabe kemičnega ter uničenju tega orožja. Konferenca bo potekala med 21. in 30. novembrom letos, so še sporočili.