c S

V Haagu krizni pogovori o domnevnem kemičnem napadu v sirski Dumi

16.04.2018 11:34 Haag, 16. aprila (STA) - Na sedežu Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu danes potekajo krizni pogovori o domnevnem kemičnem napadu v sirski Dumi. Srečanja, ki poteka za zaprtimi vrati, se udeležujejo tudi veleposlaniki Rusije, Francije in Velike Britanije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ekipa OPCW je trenutno v Siriji, kjer opravlja preiskavo o domnevnem napadu, v katerem naj bi umrlo 40 ljudi.

Rusija je že sporočila, da se ne bo vmešavala v delo preiskovalne ekipe, ji je pa pripravljena nuditi posebni prevoz in vojaško spremstvo, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Rusija je sicer danes v Haagu ponovno obsodila sobotni napad zahodnih zaveznic ZDA, Francije in Velike Britanije na cilje v Siriji. Kot poudarjajo v Rusiji, so ZDA z njim spodkopale kredibilnost preiskovalne ekipe.

OPCW, ki je zadolžena za implementacijo konvencije o kemičnem orožju, ima 192 držav članic. Današnje krizno srečanje izvršnega sveta, ki ga sestavlja 41 držav, je sklical predsedujoči, veleposlanik Bangladeša Šejk Mohamed Belal.

Preiskovalna ekipa je v sirsko prestolnico Damask prispela v soboto, kjer naj bi raziskala obtožbe o domnevni uporabi kemičnega orožja v sirski Dumi 7. aprila. Zahodne sile so za napad obtožile sirski režim in 14. aprila odgovorile z raketnim napadom na sirske cilje, ki naj bi bili povezani s proizvodnjo kemičnega orožja.

Sirski režim se je že sestal s predstavniki preiskovalne ekipe OPCW, ki pa najverjetneje še ni začela s terenskim delom v Dumi, še navaja AFP.

Preiskovalna ekipa OPCW je bila na sirsko pobudo vzpostavljena leta 2014, s ciljem preiskovanja obtožb o domnevni uporabi strupenih kemikalij za vojne namene v Siriji.

OPCW je za svojo vlogo pri uničevanju kemičnega orožja leta 2013 prejela Nobelovo nagrado za mir.