c S

Trump ostro nad nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja

16.04.2018 07:25 Washington, 13. aprila (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je jutro začel s tvitom o rasti pritiska na južni meji z Mehiko za gradnjo zidu in ukinitev tako imenovanih mest zavetišč za nezakonite priseljence. Nato pa se je posvetil nekdanjemu direktorju FBI Jamesu Comeyju ter ga ostro napadel zaradi trditev v njegovi knjigi.

Trump je lani maja odpustil Comeyja, ker ta ni hotel skleniti preiskave o ruskem vpletanju v ameriške volitve na Trumpovi strani. Preiskavo je prevzel za Trumpa veliko nevarnejši posebni tožilec Robert Mueller.

Comeyjeva knjiga "Višja zvestoba" bo izšla šele prihodnji teden, podrobnosti pa že uhajajo v medije. Comey med drugim opisuje, kako je Trump od njega zahteval preiskavo, ki bi zanikala navedbe o tem, da je prostitutkam v Moskvi naročil, naj med orgijo urinirajo na hotelsko posteljo, v kateri je spal Barack Obama.

Trump je zaradi tega izjemno jezen in je to izrazil v jutranjih tvitih. Za Comeyja je zatrdil, da je dokazan lažnivec in človek, ki spušča zaupne informacije v medije.

"Vsak v Washingtonu je menil, da ga je potrebno odpustiti zaradi poraznega dela, ki ga je opravljal dokler ni bil odpuščen. Izdajal je zaupne informacije, za kar bi ga morali preganjati. Lagal je v kongresu pod prisego," je med drugim zapisal Trump v tvitu, kjer je vsakih nekaj besed izpisanih z velikimi črkami.

Comeyja je opredelil kot šibkega in lažnivega sluzavca, ki je bil slab direktor FBI. Med drugim zaradi vodenja preiskave proti "pokvarjeni" Hillary Clinton. "Bilo mi je v veliko čast, da sem odpustil Jamesa Comeyja," je poudaril Trump.

Trump je odpustitev najprej skušal utemeljiti s tem, da je Comey grdo ravnal s Clintonovo v času preiskave uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte pred volitvami 2016. Za ta argument je uporabil namestnika pravosodnega ministra Roda Rosensteina, ki pa mu je "v zahvalo" naprtil na grbo Muellerja.

Trump je leta 2016 pred volitvami izmenično napadal in hvalil Comeyja, odvisno od tega kaj je storil glede preiskave Clintonove. Ko jo je opral krivde, je Trump Comeyja ostro napadel, ko je tik pred volitvami znova odprl preiskavo, pa ga je hvalil kot izjemnega voditelja FBI.

Zaradi tega nihče ni verjel Trumpovi uvodni argumentaciji Comeyjeve odpustitve, čeprav je predsednik upal, da bo s tem utišal demokrate, ki so še vedno jezni na nekdanjega direktorja FBI.

Nekaj dni po odpustitvi pa je argument uničil Trump sam, ko je na televiziji javno priznal, da je Comeyja odpustil zaradi ruske preiskave. Zaradi tega je Mueller razširil preiskavo ruske afere na Trumpovo oviranje pravosodja.