c S

Trump pomilostil nekdanjega Cheneyjevega sodelavca Scooterja Libbyja

16.04.2018 07:25 Washington, 13. aprila (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je uslišal številne prošnje uglednih ameriških konservativcev in pomilostil Scooterja Libbyja, nekdanjega šefa kabineta podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja. Libby je bil obsojen v povezavi z razkritjem identitete tajne agentke obveščevalne agencije Cie Valerie Plame.

Trumpova poteza je v najmanjši meri ironična, saj je med kampanjo leta 2016 ostro napadal administracijo nekdanjega predsednika ZDA Georga Busha mlajšega zaradi odločitve za vojno proti Iraku, katere ključni del je bil tudi Libby kot tesen sodelavec enega glavnih režiserjev vojne Dicka Cheneyja.

Libby je šel za nekaj časa v zapor, ker je lagal v preiskavi razkritja identitete Plameove, čeprav se je na koncu izkazalo, da ni bil on tisti, ki je njeno ime posredoval medijem. Valerie Plame je poročena z veleposlanikom Josephom Wilsonom, ki je bil eden najbolj glasnih nasprotnikov vojne proti Iraku, ker je našel dokaze, da so bile utemeljitve zanjo lažne.

V času preiskave se je ugibalo, da je Libby izdal identiteto agentke po naročilu Cheneyja, ki se je hotel maščevati Wilsonu zaradi razkritja, da Irak ni kupoval uranove rude za jedrsko orožje v Afriki.

Izdajo identitete je kasneje priznal namestnik državnega sekretarja Colina Powella, Richard Armitage, ki ni nikoli lagal preiskovalcem in ti so mu verjeli, ko jim je povedal, da ni vedel s čim se Valerie Plame dejansko ukvarja.

Libby je bil leta 2005 obtožen oviranja pravosodja, leta 2007 pa je bil obsojen na dve leti in pol zapora ter 250.000 dolarjev kazni.

Cheney je Busha mlajšega večkrat rotil, naj Libbyja pomilosti, vendar je Teksašan to gladko zavračal. Na koncu mu je le znižal kazen, da mu ni bilo treba v zapor.

Vendar pa je obsodba za kaznivo dejanje, ki v ZDA človeku do smrti uniči življenje, ostala. Nekdanji obsojenci na primer večinoma izgubijo volilno pravico in ne smejo zasedati določenih položajev ali delovnih mest. Predsednikova pomilostitev za Libbyja te omejitve sedaj v polnosti odpravlja.

"Gospoda Libbyja ne poznam, ampak že leta poslušam, da ga niso pošteno obravnavali. Upam, da bo ta pomilostitev pomagala popraviti zelo žalostno poglavje njegovega življenja," je izjavil Trump.

Libbyja je preganjal posebni tožilec Patrick Fitzgerald, ki ga je na položaj imenoval takratni namestnik pravosodnega ministra ZDA James Comey. Pravosodni minister John Ashcroft se je iz zadeve izločil, ker je bil preveč povezan z Belo hišo.

Libbyjevi zagovorniki še vedno trdijo, da ga je Fitzgerald obtožil zato, ker je moral nekako opravičiti dolga leta preiskave in porabo denarja. To se jim zdi izjemno nepošteno, glede na to, da je bil dejanski "izdajalec" Armitage.

Vzporednic s sedanjimi okoliščinami okrog preiskave ruske afere je precej. Nekdanji novinar revije Time Matt Cooper, ki je pričal med preiskavo Libbyja, meni, da ga je Trump pomilostil, da pokaže sredinec Comeyju.

Slednjega je Trump lani maja odpustil s položaja direktorja FBI, ker ni hotel končati preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve.

Pomilostitev Libbyja prav tako pošilja sporočilo vsem vpletenim v rusko afero in preiskavo posebnega tožilca Roberta Muellerja, da lahko računajo na pomoč Trumpa, ki doslej sicer še ni pomilostil veliko ljudi.

To je na televiziji MSNBC menila tudi Valerie Plame. Sporočilo naj bi bilo predvsem namenjeno nekdanjemu šefu Trumpove kampanje Paulu Manafortu, ki (še) ne sodeluje z Muellerjem kljub obtožnici.

"Na dan, ko je predsednik neupravičeno napadel Comeyja kot lažnivca, se je odločil, da pomilosti obsojenega lažnivca Scooterja Libbyja. To je predsednikovo sporočilo vsem vpletenim v rusko preiskavo. Pokrijte moj hrbet in jaz bom pokril vašega," pa je sporočil vodilni demokrat v odboru za obveščevalne zadeve predstavniškega doma ameriškega kongresa Adam Schiff iz Kalifornije.

Trump je zjutraj na Twitterju ostro napadel Comeyja kot lažnivega sluzavca, ker ta že intenzivno promovira svojo novo knjigo "Višja zvestoba" v kateri opisuje okoliščine zaradi katerih ga je Trump lani odpustil.