c S

V Romuniji bodo sodili vodilnim politikom iz časa revolucije proti Ceausescuju

16.04.2018 07:30 Bukarešta, 15. aprila (STA) - Romunsko vrhovno tožilstvo je vložilo obtožnico zoper tri politike, ki so decembra 1989 sodelovali pri državnem udaru, ki je z oblasti vrgel komunističnega diktatorja Nicolaea Ceausescuja. V zatožno klop bodo tako sedli nekdanji romunski predsednik, nekdanji premier in njegov namestnik, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Romunski predsednik Klaus Iohannis je odobril zahtevo tožilstva, s čimer je omogočil vložitev obtožnice zoper nekdanje politike. Obtožbe zoper nekdanje predsednike države in vlade so namreč v Romuniji mogoče le s potrdilom aktualnega predsednika.

Vrhovno sodišče je tako vložilo obtožnico zoper nekdanjega predsednika Iona Iliescuja, nekdanjega predsednika vlade Petra Romana in njegovega namestnika Geluja Voicana-Voiculescuja. Tožilstvo jih obtožuje zločina zoper človečnost, ki naj bi bil povezan s krvavo revolucijo pred skoraj 30 leti.

Politiki naj bi takrat z napačnimi informacijami in prevarami med romunskimi državljani vzbudili strah pred neobstoječimi teroristi, da bi si po padcu Ceausescuja zagotovili oblast, navaja dpa. Ob tem pa naj bi s svojim ravnanjem sprožili ulične boje, v katerih je umrlo 1166 ljudi.

Ceausescu je zaradi množičnih protestov 22. decembra 1989 zbežal iz Bukarešte. Tri dni zatem so ga skupaj z njegovo ženo aretirali in ju usmrtili. Največ ljudi naj bi v Romuniji umrlo ravno po Ceausescujevem pobegu, med 22. in 27. decembrom.

Iliescu je funkcijo predsednika države opravljal med leti 1990 in 1996 in nato še med leti 2000 in 2004. Roman je bil predsednik romunske vlade od 26. decembra 1989 do 26. septembra 1991. Njegov namestnik Voican-Voiculescu, ki je bil zadolžen tudi za organizacijo pogreba nekdanjega diktatorja in njegove žene, pa je bil med 18. decembrom 1989 in 28. junijem 1990 podpredsednik vlade, ob tem pa je nadziral delovanje romunske tajne službe.