c S

VS ZN danes o novem predlogu resolucije o Siriji

16.04.2018 07:36 New York, 16. aprila (STA) - V Varnostnem svetu ZN naj bi se danes začela pogajanja o novem predlogu resolucije o preiskavi domnevnega napada s kemičnim orožjem v sirski Dumi, ki so ga pripravile ZDA, Francija in Velika Britanija.

V skladu s predlogom bi med drugim pooblastili Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW), da v 30 dneh poroča, ali je Sirija odstranila vse svoje kemično orožje. Zahod namreč obtožuje Sirijo, da ni izpolnila obveznosti iz sporazuma o odstranitvi kemičnega orožja, ki so ga leta 2013 sklenile ZDA in Rusija.

Rusija je glede predloga resolucije sporočila, da bo zelo težko doseči kompromis o tem. Tako Zahod kot Rusija imata namreč svoje "rdeče črte", je pojasnil namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Pogajanja o predlogu se bodo po napovedih začela danes, kdaj bo v VS glasovanje, pa še ni znano.

Na izrednem zasedanju zaradi domnevnega kemičnega napada v Siriji se bo danes sestal tudi izvršni odbor OPCW. Inšpektorji OPCW so sicer že v soboto prispeli v Sirijo, kjer bodo preiskovali, ali je v Dumi res prišlo do napada s kemičnim orožjem, nimajo pa mandata, da bi ugotavljali, kdo je napad izpeljal.

ZDA pa bodo danes po napovedih ameriške veleposlanice pri ZN Nikki Haley zaradi ruske vloge v Siriji po napovedih sprejele nove gospodarske sankcije proti Rusiji. Sankcije proti ruskim podjetjem, povezanim s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom ali z uporabo kemičnega orožja, naj bi predstavil ameriški finančni minister Steven Mnuchin.