c S

Državni zbor začenja štiridnevno izredno zasedanje

16.04.2018 09:45 Ljubljana, 16. aprila (STA) - DZ bo danes začel štiridnevno izredno zasedanje, na katerem bo v glavnem obravnaval predloge zakonov, ki jih je v parlamentarni postopek vložila vlada in so bili tudi medresorsko usklajeni. Danes bo med drugim na dnevnem redu predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov, s katerim širijo krog upravičencev.

Predlog zakona o socialnem vključevanju invalidov širi krog invalidov na osebe z avtističnimi motnjami, ki imajo tako hudo obliko neprilagojenega vedenja, da jim onemogoča samostojno življenje in pridobivanje sredstev za preživljanje. Poleg njih širi krog še na osebe z zmerno do hudo možgansko poškodbo ali okvaro in gluhoslepe osebe.

DZ bo obravnaval tudi predlog novele zakona o železniškem prometu, s katerimi se odpravlja ovire za vzpostavitev enotnega evropskega železniškega območja, in pa predlog zakona o varnosti v železniškem prometu, s katerim bo nadzor nad prevozniki in upravljavci tega prometa ob inšpektoratu izvajala tudi agencija za železniški promet.

DZ bo opravil drugo branje predlogov zakonov o informacijski varnosti ter o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. S sprejemom zakona o informacijski varnosti bo Slovenija ena prvih evropskih držav, ki bo uspela celovito urediti to področje, je na seji pristojnega parlamentarnega odbora, ki je predlogu zakona prižgal zeleno luč, poudaril minister Boris Koprivnikar. Poslanci bodo obravnavali tudi predlog novele zakona o lokalni samoupravi, ki med drugim odpravlja neustavnosti glede možnosti za pridobitev lastnosti reprezentativnosti Združenja mestnih občin Slovenije.

DZ bo o predlogih zakonov predvidoma glasoval v torek.