c S

Teršek za bolj vsebinsko presojo imenovanj in napredovanj sodnikov

13.04.2018 15:27 Ljubljana, 13. aprila (STA) - V predsedniški palači se je predstavil še zadnji kandidat za člana Sodnega sveta, izredni profesor na primorski univerzi Andraž Teršek. V svojem nastopu se je zavzel predvsem za to, da bi Sodni svet kandidature za sodnike in njihova napredovanja obravnaval bolj vsebinsko. "Le na tak način je mogoče zagotoviti ugled in avtoriteto sodstva," je dejal.

Kot je povedal Teršek, mu je pri odločanju o tem, koga bo Sodni svet predlagal za sodnika ter kateri sodnik bo napredoval, blizu razmišljanje vrhovnega sodnika Tomaža Pavčnika, kot ga je podal na Dnevih slovenskih pravnikov. Slednji je po besedah Terška opozoril, da se prepogosto zdi, da pride do izvolitev in napredovanj sodnikov brez prave in poglobljene presoje njihovega konkretnega dela. "Njegov predlog je bil, da bi oseba, ki bi se potegovala za napredovanje ali premestitev, v presojo ponudila nekaj svojih sodb, na katere je najbolj ponosna, hkrati pa bi imeli člani sodnega sveta možnost presoditi tudi sodbe, ki bi jih sami izbrali in na katere kandidat morda ni tako ponosen," je dejal Teršek. Kot je dejal, sam podpira tak pristop, k njemu pa bo, če bo imenovan za člana Sodnega sveta, povabil tudi preostale člane.

Sam je proti temu, da bi s spremembo ustave ukinili trajen mandat sodnikov, ne nasprotuje pa ideji, da bi sodniki pod strokovnim nadzorom strokovne in splošne javnosti nekaj časa po imenovanju opravljali neke vrste poskusno obdobje. Načelno tudi ne nasprotuje uvedbi t. i. ponovne izvolitve sodnika, a dodaja, da bi bilo v tem primeru treba postopek urediti tako, "da bi do najmanjšega možnega skupnega imenovalca zmanjšali možnost", da bi lahko v takšen postopek posegla dnevna politika.

V Sodni svet sicer kandidira, ker si želi "zgledne in uspešne vladavine prava ter močnega, z ugledom, avtoriteto in neodvisnostjo opolnomočenega sodstva". "Vse kar počnem, počnem s tem ciljem, četudi to počnem včasih nekoliko bolj kritično," je dejal.

Imenovanje novih članov Sodnega sveta je potrebno, ker bo julija potekel mandat šestim od 11 članov, med katerimi tri izvoli DZ na predlog predsednika republike. Na njegov javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov je prispelo 11 kandidatur, od katerih je predsednik republike na listo kandidatov, ki jo je poslal v DZ, uvrstil šest imen - poleg Terška še Damjana Možino, Andreja Rozmana, Verico Trstenjak, Roka Svetliča in Emila Zakonjška. Omenjeni kandidati so se javnosti ločeno predstavili v sredo in četrtek. Volitve treh članov Sodnega sveta v DZ bodo tajne, potekale pa bodo 19. aprila.