c S

Evropska komisija z zanimanjem pričakuje izid glasovanja o drugem tiru

13.04.2018 13:23 Bled, 13. aprila (STA) - Evropska komisija z zanimanjem pričakuje izid ponovljenega glasovanja na referendumu o drugem tiru, je ob robu konference o konceptu pametnih vasi na Bledu dejala komisarka za promet Violeta Bulc. Pojasnila je, da komisija stoji za odločitvami, ki jih je sprejela glede projekta, in dodala, da zaenkrat na voljo ostajajo vsa evropska sredstva.

Bulčeva je na Bledu pojasnila, da sredstva, ki jih je Evropska komisija že odobrila za drugi tir med Divačo in Koprom, ostajajo na voljo, hkrati pa dodala, da bodo v prihodnosti na voljo tudi novi razpisi. Slovenija je v okviru dveh evropskih razpisov za drugi tir sicer pridobila 153 milijonov evrov.

"Upamo, da bo ta del baltsko-jadranskega koridorja izpolnjen in bo celotno evropsko omrežje zaživelo, kot je predvideno," je dejala komisarka.

Danes je stekla kampanja pred ponovljenim glasovanjem o zakonu o drugem tiru, v okviru katere se bodo nasprotniki vladnega projekta zavzemali za alternativno različico. Bulčeva je glede morebitnih alternativnih projektov pojasnila, da komisija v pripravo projekta ne vmešava, ko ga dobi na mizo, pa oceni, ali je v skladu z evropskimi standardi.

"Drugi tir je v programu komisije, računamo, da bo zgrajen," je ponovila in dodala, da je pomemben ne samo za Slovenijo, ampak tudi celotno srednjo Evropo, kjer je prisotna večina evropske industrializacije.

Bulčeva je na Bledu še izpostavila, da so železnice zaradi štirih razlogov strateška orientacija EU. Kot je naštela, želijo na ta način razogljičiti promet in premakniti tovor s cest na železnice. Drugi razlog je prometna varnost, tretji zmanjšanje cestnih zamaškov, četrti pa je povezan z obrambno politiko. EU je po besedah Bulčeve jeseni naznanila obrambno politiko EU, v okviru katere pospešeno delajo na akcijskem načrtu za vojaško mobilnost, kjer železnice igrajo zelo pomembno vlogo.