c S

Aung San Suu Kyi skrbi morebitna preiskava ICC o pregonu Rohingov

13.04.2018 11:51 Yangon, 13. aprila (STA) - Mjanmarska voditelja Aung San Suu Kyi je danes izrazila zaskrbljenost, če bi Mednarodno kazensko sodišče (ICC) prevzelo juridsikcijo v preiskavi pregona pripadnikov muslimanske manjšine Rohingya iz Mjanmara.

"Prelagana zahteva za razširitev jurisdikcije bi lahko imela resne posledice in prekoračila jasno zapisno načelo, da je ICC telo, ki deluje v imenu in s privoljenjem držav pogodbenic," so zapisali v uradu Suu Kyijeve. Ob tem so spomnili, da Mjanmar ni podpisnik Rimskega statuta, s katerim je bil ustanovljen ICC, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Tožilec ICC v ponedeljek na sodišču s sedežem v Haagu vložil zahtevo, naj odloči, ali je pristojno za primer izgona Rohingov iz Mjanmara v sosednji Bangladeš, ki pa je podpisnik Rimskega statuta.

Mjanmarske varnostne sile so avgusta lani po napadih upornikov sprožile vojaško operacijo v zvezni državi Rakhine, ki je z domov pregnala približno 700.000 Rohingov. Prišleki so ob prihodu v Bangladeš pripovedovali grozljive zgodbe o umorih, posilstvih in požigih. Združeni narodi so ocenili, da ima zatiranje manjšine Rohingya vse znake etničnega čiščenja.

"Mjanmar ponavlja, da ni izgnal nobenega posameznika s tega območja in si v sodelovanju z Bangladešem prizadeva za vrnitev tistih, ki so bili razseljeni s svojih domov," so še navedli v uradu mjanmarske voditeljice.

Mjanmar in Bangladeš sta novembra lani podpisala sporazum o vrnitvi beguncev, vendar se vračanje še ni začelo.