c S

Nemčija za podaljšanje nadzora na meji z Avstrijo za novih šest mesecev

13.04.2018 07:51 Pariz/Berlin, 13. aprila (STA) - Nemčija namerava nadzor na meji z Avstrijo, ki ga je uvedla ob evropski begunski krizi leta 2015, podaljšati za šest mesecev, je v četrtek v Parizu napovedal nemški notranji minister Horst Seehofer. Evropski komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos je zato Nemčijo in druge države, ki izvajajo nadzor na notranjih mejah, povabil na pogovore.

Seehofer je povedal, da je Nemčija o podaljšanju nadzora meje obvestila Bruselj in izrazil upanje, da bo zahteva Nemčije, ki je pogojena z varnostnopolitičnimi razmerami, upoštevana. Trenutni nadzor na meji med Avstrijo in Nemčijo se konča 12. maja, Seehofer pa je že marca napovedal, da si bo Nemčija prizadevala za podaljšanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot še navaja dpa, trenutno znotraj schengenskega območja, za katerega velja prost pretok ljudi, blaga in storitev, nadzor na meji poleg Nemčije izvajajo še Avstrija, Francija, Danska, Švedska in Norveška, ki pa ni članica EU. Vse države uvedbo nadzora na notranjih mejah schengenskega območja utemeljujejo z varnostnimi razmerami, ki so nastale ob begunski krizi leta 2015. Francija dodatno navaja tudi nevarnost terorističnih napadov.

Dodatni nadzor na notranjih mejah schengenskega območja je trenutno omejen na šest mesecev in ga je možno podaljševati, a ga je treba vsakič znova utemeljiti.

"Tudi nam bi bilo ljubše, če bi prišlo do zaščite zunanjih meja EU, tako da nadzor na notranjih mejah ne bi bil več potreben, a dokler ni ustrezne zaščite zunanjih meja, moramo tukaj in tam zaščititi, nadzorovati tudi naše notranje meje," je med delovnim obiskom pri francoskem kolegu Gerardu Collombu še dejal Seehofer.

Avramopulos je ob tem Nemčijo in druge države, ki izvajajo nadzor na notranjih mejah, povabil na pogovore, ki bodo še ta mesec. Kot je povedal za današnjo izdajo nemškega časnika Die Welt, bodo na srečanju govorili o posledicah nadzora za sosednje države in možnih alternativah. Evropska komisija si sicer prizadeva za kar se da hitro odpravo nadzora na notranjih mejah, navaja dpa.