c S

Mariborčan, osumljen za oskrbo z dopingom, ostaja v priporu

13.04.2018 09:13 Maribor, 13. aprila (STA) - Mariborsko sodišče je v četrtek zavrnilo pritožbo obrambe 36-letnega Mariborčana, sicer zdravstvenega delavca na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, ki mu je preiskovalni sodnik zaradi suma prometa z nedovoljenimi snovmi v športu odredil pripor. Kot so za STA pojasnili na sodišču, ostaja v priporu.

Drugi osumljeni, 52-letni Mariborčan, za zdaj prav tako ostaja v hišnem priporu. Kriminalisti so pri obeh v preiskavi, ki je potekala tudi s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov s sodelovanjem tajnih delavcev, našli prepovedano snov darbepoetin, ki se nahaja v zdravilu Aranesp 500.

V poznejših hišnih preiskavah so prav tako zasegli zdravila kot Dexamethason, ki vsebuje nedovoljeno snov v športu deksametazon, ter Apaurin, ki vsebuje diazepam, Morfin in Helex, ki vsebuje prepovedano drogo alprazolam.

Po doslej znanih podatkih sta osumljena od septembra lani do aprila letos na območju Slovenije in Hrvaške storila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu, za katere se je tudi izkazalo, da so škodljive zdravju. V primeru obsodbe jima grozi do 15 let zapora.

S snovmi naj bi osumljena oskrbovala tako aktivne kot rekreativne športnike, večinoma atlete, ki so jih varnostni organi že naznanili protidopinški organizaciji. Po poročanju medijev naj bi bila osumljena zdravstveni delavec Boris Špes in atletski trener AD Štajerska Maribor Igor Šalamun.

Časnik Večer je ta teden navajal nove neuradne podrobnosti iz preiskave primera, na katerega so kriminalisti postali pozorni po lanskem zagovoru hrvaške maratonke Danijele Kune pred avstrijsko protidopinško agencijo. "Pomoč" pri izboljšanju rezultatov naj bi ji bil ponudil njen trener Šalamun, Špes pa naj bi ji bil darbepoetin, ki so ji ga po zmagi na maratonu v Linzu našli pri dopinški kontroli, dvakrat tudi sam vbrizgal, je pisal časnik.

Kot je še poročal Večer, naj bi bil med tistimi, ki so dopinške preparate nabavljali pri Špesu, tudi Domen Hafner, letos suspendirani tekač, ki je bil pozitiven pri dopinški kontroli januarja letos, potem ko je postavil osebni rekord na maratonu v Dubaju.

Špes pa naj bi po podatkih časnika nedovoljena poživila dvakrat vbrizgal celo 15-letniku, da osumljena pri svojem početju nista bila posebno previdna, pa navajajo poročila tajnega policijskega sodelavca, ki se je o tem na lastne oči prepričal v garderobi.