c S

V DZ še zahteva za obravnavo dveh zakonov poslancev DeSUS na izrednih sejah

13.04.2018 07:00 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Medtem ko se vrstijo opozorila glede obravnave predlogov zakonov poslancev tik pred volitvami, sta bili danes vloženi še dve zahtevi za izredno sejo DZ. Predlagatelji zakonov iz DeSUS ter poslanci SMC zahtevajo obravnavo zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke ter obravnavo sprememb zakona o premostitvenem zavarovanju športnikov.

Prvopodpisani pod predlog sprememb zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih in vrhunskih športnikov Peter Vilfan je tudi edini poslanec DeSUS, ki je podpisan pod zahtevo za izredno sejo, na kateri bi predlog obravnavali. Zahtevo za izredno sejo so tako omogočili podpisi poslancev SMC.

Podobno sta pod zahtevo za izredno sejo, na kateri bi obravnavali predlog zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti, poleg poslancev SMC podpisana predlagatelj zakona Primož Hainz (DeSUS) ter le še ena poslanka DeSUS, Marija Antonija Kovačič.

Poslanci DeSUS so sicer prav tako kot poslanci SD danes napovedali obstrukcijo izredne seje DZ, ki sta jo zahtevali poslanski skupini SMC in Levica oz. obstrukcijo obravnave zakonov, ki so jih vložili poslanci. Po odstopu premierja Mira Cerarja in tik pred volitvami je namreč takšna obravnava zakonodajnih predlogov poslancev na izrednih sejah po njihovem mnenju neprimerna.

V poslanski skupini DeSUS so sicer za STA poudarili, da sta bila zakona, za katera so danes zahtevali izredno sejo in sta prvopodpisnika njihova poslanca, za razliko od večine drugih že obravnavana na pristojnih parlamentarnih odborih.

Zahtevi za izredno sejo sta kot dodatno gradivo uvrščeni na petkov kolegij predsednika DZ Milana Brgleza. Kolegij bo odločil še o zahtevi za izredno sejo DZ, na kateri bodo predvidoma 26. aprila obravnavali končno poročilo preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji.

Na dnevnem redu kolegija bosta še zahtevi SMC in Levice, da na izredni seji DZ obravnavajo devet zakonov, ter zahteva SMC za sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali tri predloge zakonov ter predlog za sprejem avtentične razlage treh členov zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Obe zahtevi so vložili v torek, obravnavo vseh 13 točk pa je pričakovati na eni izredni seji, ki bo predvidoma potekala 24. in 25. aprila.

Nekateri od teh predlogov zakonov pa niti niso uspeli skozi sito parlamentarnega odbora. Poslanci SDS, SD in DeSUS so namreč z obstrukcijo seje odbora v sredo preprečili obravnavo predloga zakona o sanaciji posledic čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline in predlagane novele zakona o postopnem zapiranju rudnika Trbovlje-Hrastnik.