c S

V Splitu protest proti hrvaški vladi zaradi istanbulske konvencije

13.04.2018 07:34 Split/Zagreb, 12. aprila (STA) - Več tisoč protestnikov je danes na splitski rivi izrazila nezadovoljstvo nad konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami, ki je bolj znana kot istanbulska konvencija. Protest so organizirali dan pred glasovanjem o ratifikaciji konvencije v hrvaškem saboru. Ostre kritike so namenili hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću.

Splitski shod je bila ponovitev prvega množičnega protesta z geslom Stop Istanbulski, za suvereno Hrvaško, ki je potekal konec marca v Zagrebu. Neuradno naj bi se v Splitu zbralo več kot 5000 protestnikov, kolikor se jih je po ocenah zagrebške policije zbralo v hrvaški prestolnici. Poleg udeležencev, ki so v Split organizirano prišli z različnih koncev Hrvaške, so na shodu prišli tudi Hrvati iz BiH.

Tudi današnji shod je pripravila državljanska desničarska pobuda Hrvaška proti istanbulski konvenciji, ki so jo sprožila združenja, ki izhajajo iz vojne na Hrvaškem, ter konservativne skupine, ki so tesno povezane s katoliško cerkvijo. Znova so izpostavili, da konvencija "grobo posega v temeljne tradicionalne, kulturne, obče, identitetne in verske vrednote hrvaške družbe".

Menijo, da obstoječi hrvaški zakoni zadostno ščitijo ženske pred nasiljem, da pa bi morale pristojne institucije zakone tudi izvajati. Trdijo, da konvencija ne bo pomagala ženskam žrtvam nasilja.

Na shodu je bilo videti veliko hrvaških zastav in slišati različna gesla, kot so "HDZ + SDP = izdaja", "Hrvaška proti IK", "Mama in oče za prihodnost Hrvatov", "Ste sužnji laži, IK pogani", "Obstajata samo moški in ženska" in "Proti rodni ideologiji". Nek starejši protestnik v narodni noši si je čez glavo poveznil jarem, na katerem je bil napis "IK".

Nosili so tudi fotografije premierja Plenkovića, na katerih je pisalo "prevara". Vzklikali so tudi "izdaja, izdaja", "hočemo volitve" in "To je Hrvaška". Izpostavljali so pravice do lastnega mnenja in osebne svobode, a so obenem zanikali pravice istospolno usmerjenim in transspolnim osebam.

Čeprav je bil napovedan miren shod, je bilo slišati tudi militantna gesla "v boj, v boj za narod svoj" in kot tudi zloglasni ustaški pozdrav "Za dom pripravljeni". Vihrale so tudi črne zastave Hrvaških obrambnih sil (Hos) s tem geslom. Vsi govorci na odru so izpostavljali vojno za neodvisnost na Hrvaškem kot izhodišče za nasprotovanje istanbulski konvenciji.

Protestniki so glasno zahtevali odstop premierja Plenkovića, češ da je izneveril svoje volivce in s konvencijo raje ugodil volivcem opozicijske SDP in vladnih liberalnih koalicijskih partnerjev HNS. Istanbulska konvencija je bila samo povod, da so govorci na odru izražali nezadovoljstvo z različnimi potezami Plenkovića, ki nimajo nobene zveze s konvencijo.

Med protestniki so bile tudi nune ter nekateri desničarki opozicijski saborski poslanci, ki so napovedali, da v petek v saboru ne bodo podprli ratifikacije istanbulske konvencije. Tudi nekateri poslanci vladajoče HDZ, med katerimi je tudi podpredsednik stranke Milijan Brkić, so napovedali, da v saboru ne bodo dvignili roke za konvencijo.

Med sredino saborsko razpravo o ratifikaciji konvencije je večina poslanskih skupin podprla ratifikacijo, tako da je pričakovati sprejetje dokumenta Sveta Evrope.

Desničarski aktivisti so napovedali, da bodo maja začeli zbirati podpise za referendum o zavrnitvi istanbulske konvencije.

Na drugem delu splitske obale se je danes zbrala manjša skupina podpornikov konvencije. Menijo, da bo ratifikacija dokumenta omogočila standardizacijo postopkov pri preprečevanju in zaščiti žensk pred nasiljem ter izboljšala obstoječi sistem boja proti nasilju nad ženskami in v družini, ki so ga ocenili kot slabega.