c S

Šrilanški predsednik začasno zaustavil delo parlamenta

13.04.2018 07:33 Kolombo, 12. aprila (STA) - Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena je danes za skoraj mesec dni zaustavil delo parlamenta. Za nepričakovan ukrep se je odločil dan po odstopu 16 poslancev svojega Zavezništva za združitev in svobodo ljudstva (UPFA), med katerimi je bilo tudi šest ministrov v vladi premierja Ranila Wickremesingheja.

Vseh 16 je glasovalo za nezaupnico premierju, ki pa ni dobila zadostne podpore. Člani premierjeve Združene nacionalne stranke (UNP) so nato zahtevali njihov odstop.

Nekaj ur preden je predsednik zaustavil delo parlamenta do 8. maja, je preoblikoval vlado in resorje ministrov, ki so odstopili, razdelil med druge člane kabineta.

Ministri, ki so odstopili, so izrekli podporo novoustanovljeni stranki, ki jo podpira bivši predsednik Mahinda Rajapaksa. 72-letni politik se namerava čez dve leti znova potegovati za predsedniški položaj.

Po mnenju poznavalcev želi predsednik s suspenzom parlamenta prisiliti koalicijske partnerje, da so vrnejo za pogajalsko mizo in rešijo nesoglasja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.