c S

Počivalšek s kolegi iz Hrvaške, Srbije, BiH in Črne gore o Mercatorju

12.04.2018 15:18 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki opravlja tekoče posle, se bo v torek na Bledu predvidoma sestal s predstavniki sorodnih ministrstev iz Hrvaške, Srbije, BiH in Črne gore. Tema bo reševanje družbe Mercator v sklopu koncerna Agrokor, pa tudi druge aktualne vsebine s področja gospodarskega sodelovanja.

Počivalšek se bo predvidoma srečal s hrvaško ministrico za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Martino Dalić, s srbskim podpredsednikom vlade in ministrom za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasimom Ljajićem, podpredsednikom sveta ministrov BiH in ministrom za zunanjo trgovino in gospodarske odnose BiH Mirkom Šarovićem ter črnogorsko generalno direktorico direktorata za notranji trg in konkurenco gospodarskega ministrstva Biljano Jakić.

"Ključni cilj aktivnosti je zagotovitev varovanja javnega interesa v družbi sistemskega pomena za Slovenijo, to je Mercatorju, v odnosu do večinskega družbenika Agrokor in z njim povezanimi osebami. Z nadaljnjimi koraki se želi vzpostaviti pogoje za stabilno poslovanje Mercatorja," izhaja iz gradiva o delovnem srečanju, s katerim se je danes seznanila vlada.

V postopku prestrukturiranja prezadolženega hrvaškega koncerna Agrokor so upniki v torek dosegli načelni sporazum o ključnih elementih poravnave. Podpisali naj bi ga do 10. julija, ko bo potekel mandat izredni upravi koncerna. Sporazum vsebuje tudi določbe o prenosu delovnih pogodb na novo družbo, s čimer se zagotavlja ohranitev vseh delovnih mest v skupini Agrokor, v kateri je zaposlenih več kot 55.000 ljudi.

Po nekaterih informacijah bo največji lastniški delež koncerna padel na ruski Sberbank in VTB. Ker takšno lastništvo bank načeloma dolgoročno ne zanima, analitiki pričakujejo, da bi se trgovinsko dejavnost konsolidiralo in prodalo strateškemu partnerju. Zamisel, da bi povezali Mercator in hrvaškega trgovca Konzum se zato zdi logična, so za sredino izdajo Dela povedali v Mercatorju.

Mercator bo čez leto, dve ali najpozneje pet let po njihovih navedbah neka povsem druga družba, kot smo jo vajeni danes. Glede na stanje obeh trgovcev in uspešnost poslovanja - Mercator bo lanske poslovne rezultate po napovedih objavil 25. aprila - bi bilo mogoče pričakovati, da bi vodilno vlogo pri konsolidaciji prevzem Mercator, je še navedel časnik.