c S

Merklova izključila možnost sodelovanja v napadu na Sirijo

12.04.2018 14:43 Berlin, 12. aprila (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel je danes izključila možnost sodelovanja Nemčije v morebitnem ameriškem vojaškem posredovanju v Siriji. Je pa obsodila domnevni napad s kemičnim orožjem minuli konec tedna v Dumi. Po njenih besedah je to jasen dokaz, da sirski režim ni uničil svojega celotnega arzenala kemičnega orožja.

"Nemčija se ne bo udeležila morebitne - ni sicer še nobene odločitve in to moram ponovno jasno poudariti - vojaške akcije," je dejala Merklova ob obisku danskega premierja Larsa Lokkeja Rasmussena v Berlinu. "Vendar pa delamo vse, da jasno pokažemo, da uporaba kemičnega orožja ni sprejemljiva," je poudarila, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zdaj je treba preučiti celoten nabor možnih ukrepov, je še poudarila nemška kanclerka. Za Nemčijo to pomeni, da bo podprla vse aktivnosti v Varnostnem svetu Združenih narodov in delo Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), je dejala. Obsodila je tudi vsakršno uporabo kemičnega orožja, čeprav še ni potrjeno, da naj bi bilo v sirski Dumi dejansko uporabljeno.

"Zdaj sledimo temu, kar smo slišali od ZDA in Francije," je še povedala. Po njenih besedah je zdaj tudi jasno, da režim sirskega predsednika Bašarja al Asada očitno ni uničil vseh zalog kemičnega orožja, kot se je zavezal. S tem se je namreč leta 2013 za las izognil ameriškim in francoskim letalskim napadom zaradi uporabe plina sarin.

Po domnevno novi uporabi kemičnega orožja v sirskem mestu Duma minuli konec tedna - to namreč še ni neodvisno potrjeno - pa je ameriški predsednik Donald Trump zagrozil z novim raketnim napadom na položaje sirske vojske. A tokrat so ga Asadovi ruski zavezniki opozorili, da bodo odgovorili na vsak tovrsten napad. V Moskvi tudi zavračajo trditve, da naj bi bila za domnevno uporabo kemičnega orožja v Dumi odgovorna sirska vojska.