c S

WTO: Protekcionistični ukrepi lahko ogrozijo napovedano rast svetovne trgovine

12.04.2018 14:27 Ženeva, 12. aprila (STA) - Svetovna trgovinska organizacija (WTO) v letošnjem in prihodnjem letu pričakuje močno rast obsega trgovine, a obenem opozarja, da lahko napoved države spodkopljejo z implementacijo napovedanih protekcionističnih ukrepov. Začaran krog povračilnih ukrepov je zadnja stvar, ki jo svetovno gospodarstvo potrebuje, je dejal direktor WTO Roberto Azevedo.

WTO napoveduje, da se bo obseg trgovine letos povečal za 4,4 odstotka, prihodnje leto pa za okoli štiri odstotke. Azevedo je ob napovedi izpostavil, da je proces rasti lahko hitro uničen, če se bodo države posluževale strogih trgovinskih politik.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je bila lani zabeležena najbolj robustna rast obsega svetovne trgovine po letu 2011. S tem se je okrepilo zaupanje, da je svetovno gospodarstvo po koncu finančne krize končno na trajni poti okrevanja.

V napovedi je sicer WTO izpostavila, da so tveganja po koncu krize trenutno najbolj uravnotežena, je pa opozorila na naraščajočo negotovost. Obseg protekcionističnih ukrepov, ki jih bodo implementirala največja svetovna gospodarstva, ostaja negotov, poročilo organizacije povzema AFP.

Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji mesec uvedel visoke carinske dajatve na uvoz jekla in aluminija, pri čemer je napovedal še za 50 milijard dolarjev dodatnih carin na kitajsko blago zaradi domnevnih kršitev pravic intelektualne lastnine. Kitajska je napovedala, da se bo branila s povračilnimi ukrepi.

Azevedo je države pozval, naj poskušajo spore rešiti preko multilateralnih sistemov in ne z medsebojnim obračunavanjem.

WTO z opozorili sledi izvršni direktorici Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde, ki je države pozvala, naj ne posegajo po protekcionističnih ukrepih, saj ti spodkopavajo rast globalnega gospodarstva. Tudi azijska razvojna banka, ki je v torek zvišala napoved rasti v azijskih državah v razvoju iz 5,7 na šest odstotkov, je opozorila, da bi trgovinska vojna med Kitajsko in ZDA stanje najverjetneje precej poslabšala.