c S

V sodnih postopkih zoper Verbund še brez odločitve o izvedencu

12.04.2018 13:51 Maribor/Slovenj Gradec, 12. aprila (STA) - Medtem ko večina odškodninskih postopkov v zvezi s poplavami na Dravi trenutno stoji zaradi odločanja o imenovanju izvedenca, je na mariborskem okrožnem sodišču danes potekal nov narok v primeru, kjer odškodnino od Verbunda terja Mestna občina Maribor. V delu, ki se nanaša na Športne objekte Maribor, se je dokazni postopek zaključil.

V zadevah, v katerih je zaradi posledic poplavljanja reke Drave novembra 2012 tožena družba Verbund, ki upravlja hidroelektrarne na Dravi v Avstriji, se trenutno zbira plačila predujma za izvedenca hidrološke stroke ter pridobiva ponudbe za izdelavo izvedenskega mnenja. "V nobeni zadevi še izvedenec ni bil imenovan," je za STA glede zadev pred mariborskim sodiščem pojasnila predsednica mariborskega okrožnega sodišča Alenka Zadravec. Dodala je, da se bo v prvi fazi iskal izvedenec na območju Slovenije.

Tudi v postopkih zoper Verbund, ki potekajo pred slovenjgraškim okrožnim in okrajnim sodiščem, še ni bil postavljen izvedenec. "Sodniki, ki sodijo v obravnavanih zadevah, si namreč prizadevajo za dogovor med vsemi okrožnimi in okrajnimi sodišči, da bi zaradi ekonomičnosti in pospešitve postopkov vsa sodišča v vseh zadevah angažirala istega izvedenca," je za STA pojasnila predsednica Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu Petra Čas.

Da bo izdelava izvedenskega mnenja zelo draga, je na današnjem naroku na mariborskem okrožnem sodišču dejala tudi odvetnica Magda Vraničar, ki med drugim zastopa mariborsko občino. "Obstaja celo možnost, da bo dostop do pravnega varstva otežen ali celo onemogočen zaradi zelo visokih stroškov izvedenskih mnenj," je dejala. Končna odločitev glede tega, ali bo res le en izvedenec, še ni padla.

Danes so na mariborskem sodišču razčiščevali le domnevno škodo v višini 70.000 evrov, ki naj bi jo poplave povzročile na infrastrukturi javnega zavoda Športni objekti Maribor. Sodnica Andreja Veselič ni dovolila širše razprave na to temo, saj da so Športni objekti Maribor samostojna pravna oseba. Predstavnica občine Marija Tanacek pa je pojasnila, da gre za škodo na objektih, ki so lastnina občine in samo v upravljanju tega javnega zavoda.

Kljub vsemu je sodnica zaključila dokazni postopek, sodba bo v pisni obliki. Kot poudarjajo na strani tožnikov, gre v tem delu le za ugotavljanje utemeljenosti tega odškodninskega zahtevka, ne pa odgovornosti Verbunda za poplave. O slednjem se namreč sodna bitka nadaljuje.

Mestna občina Maribor ima odprte odškodninske zahteve do Verbunda še v višini 580.000 evrov, prav tako Verbund pred sodišči v Mariboru, Slovenj Gradcu in na Ptuju toži za odškodnino še vrsta drugih občin, organizacij in posameznikov.

Kot stranski udeleženec so v sodne postopke vključene Dravske elektrarne Maribor (DEM), ki po besedah Brigite Levičar iz odvetniške pisarne Marčič odločno zavračajo poskuse Verbunda, da krivdo za poplave preloži nanje. "Poplavni val je povzročil škodo že na avstrijski strani. V občini Labot so bile posledice katastrofalne," je med drugim izpostavila na današnji obravnavi. "DEM vala, ki smo mu bili priča 5. novembra 2012 in je prišel z avstrijske strani, nikakor ne bi mogle ustaviti, zato so kakršne koli trditve o opustitvi dejanj s strani slovenskih hidroelektrarn nedopustne," je dodala.

"Ne drži, da bi tožena stranka kakor koli neskrbno ali nedopustno ravnala," je odgovoril Matej Brajnik iz odvetniške pisarne Andrič, ki pred slovenskimi sodišči zastopa Verbund. Slednji se v obrambi pred odškodninskimi zahtevki med drugim sklicuje na "višjo silo" in trdi, da ni izrecnega dokaza, da je škoda pri tožnikih nastala prav v času poplav, oziroma da sploh ni jasno, kaj točno se očita Verbundu.

Od DEM zahteva predložitev podatkov o vodostajih in pretokih Drave v času poplav, čemur DEM nasprotuje, med drugim, kot je danes pojasnila Levičarjeva, tudi zato, ker ti podatki "niso v materializirani obliki". "Ni se mogoče izogniti občutku, da želi DEM z izogibanjem predložitvi edino relevantnih podatkov za ugotovitev dejanskega stanja prikriti svoje nedopustno ravnanje," je na to odgovoril Brajnik.