c S

Poslanci SD in DeSUS bodo obstruirali izredno sejo DZ za obravnavo poslanskih zakonov

12.04.2018 13:16 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša sta danes potrdila, da bodo njihovi poslanci obstruirali izredno sejo DZ, ki sta jo predlagali poslanski skupini SMC in Levica. Medtem ko Han izredno sejo označuje kot nabiranje političnih točk, Jurša v njej vidi preveliko škodo za državo.

Han je ob tem poudaril, da so trenutno na mizi pomembnejši zakoni od predlaganih. Opozoril je, da niso oni tisti, ki so povzročili krizo v državi, in da bodo obstruirali vse zakone, ki bodo na izredno sejo prišli s podpisom poslancev.

Enakega mnenja je tudi Jurša, ki meni, da bi z izredno sejo storili več škode kot koristi. Poslanci DeSUS tako ne bodo sodelovali pri razpravah in pri odločitvah o zakonih, ki so jih vložili poslanci ali poslanske skupine, je dejal.

Poslanski skupini SMC in Levice sta v torek vložili zahtevo za sklic še ene izredne seje DZ, na kateri bodo obravnavali devet zakonov, ki so jih v DZ vložili poslanci in so v zadnji fazi obravnave. Po besedah vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer si namreč želijo, da vsi "zakoni dobijo epilog in da so sprejete dobre rešitve".

Po besedah Kustec Lipicerjeve gre za zakone, ki bodisi nimajo nobenih finančnih učinkov na državni proračun, bodisi so ti tako minimalni, da jih je mogoče vračunati "v že obstoječi finančni razrez". "Kar nekaj teh zakonov bi tudi stopilo v veljavo šele leta 2020," je dodala.