c S

Peruško zagotovil ohranitev vseh delovnih mest v Agrokorju

12.04.2018 12:00 Zagreb, 12. aprila (STA) - Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Agrokor Fabris Peruško je v pogovoru s predstavniki sindikata družbe zagotovil, da bodo po sklenitvi postopka izredne uprave ohranili vsa delovna mesta, so danes sporočili s hrvaškega ministrstva za gospodarstvo. Sindikati pričakujejo nadaljevanje kakovostnega socialnega dialoga.

Peruško je v sredo na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo predstavnikom sindikatom predstavil načrt predloga poravnave v koncernu, ki naj bi ga dokončno sprejeli in podpisali do 10. julija, ko bo potekel mandat izredne uprave.

Izredni pooblaščenec je poudaril, da sporazum z upniki vsebuje določbe o prenosu delovnih pogodb na novo družbo, s čimer se zagotavlja ohranitev vseh delovnih mest, so zapisali v sporočilu za javnost. V skupini Agrokor je zaposlenih več kot 55.000 ljudi.

Sindikati so izrazili zadovoljstvo nad dogovorom upnikov o načinu poravnave, hkrati pa zaskrbljenost nad reševanjem težav z delovnimi pogodbami za določen čas.

Srečanje med Peruškom in sindikati je sklicala podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić, ki je ocenila, da je soglasje upnikov o načrtu poravnave veliki

korak k sklenitvi končnega sporazuma o poravnavi. Izrazila je upanje, da bo nova družba izboljšala poslovanje, kar bo pomenilo tudi več delovnih mest.

Dalićeva je med današnjo parlamentarno razpravo o njenemu odpoklicu zaradi domnevnega navzkrižja interesov med potekom izredne uprave v koncernu izpostavila, da je od sindikatov v sredo v zahvalo za njena prizadevanja za ohranitev največje hrvaške družbe dobila simbolično darilo - majico s kratkimi rokavi. Meni, da je tudi to potrdilo njenih pravilnih potez pri reševanju koncerna.

Opozicija je sprožila postopek odpoklica Dalićeve zaradi "afere svetovalci", zaradi katere je odstopil prejšnji izredni pooblaščenec za Agrokor Ante Ramljak. Podjetje, v katerem je Ramljak delal, preden je povzel posle v Agrokorju, Texo Management, je opravljalo donosne svetovalske posle za koncern. Opozicija meni, da bi morala odstopiti tudi Dalićeva, ker naj bi vedela za Ramljakovo ravnanje pri izbiri svetovalcev.