c S

Giscard d'Estaing zagnal gibanje za okrepitev EU

12.04.2018 11:58 Bruselj, 12. aprila (STA) - Nekdanji francoski predsednik Valery Giscard d'Estaing je v sredo zagnal gibanje za ponovno oživitev Evropske unije. Kot je pojasnil ob predstavitvi projekta Re-imagine Europe (Na novo domisliti Evropo) v Bruslju, je cilj gibanja gospodarsko močnejša Evropa, ki ščiti svoje državljane in jih zastopa v svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.

92-letni Giscard d'Estaing je izpostavil, da je EU kot politični projekt eden najuspešnejših v zgodovini, saj ji je uspelo ohraniti mir. "Kot Evropejci smo na prelomnici. Znova moramo osvojiti pragmatizem, ki je bil ključnega pomena pri duhu ustanovitve unije, ali pa nas bo odnesla plima zgodovine," je posvaril.

Po njegovem mnenju je unija zadnji pomemben korak naprej naredila leta 1992 z maastrichtsko pogodbo, ki je postavila temelje za evro ter razširila sodelovanje med državami članicami. "Ob podpisu maastrichtske pogodbe Kitajska ni bila tako pomembna, kot je danes, ZDA pa so bile zelo povezane z Evropo," je dejal. "Danes je vse drugače. Svet se je spremenil, Evropa pa se ni premaknila naprej," je opozoril po pisanju bruseljskega spletnega medija Politico.

Re-imagine Europe je mreža in platforma za kampanje in raziskave, ki bi vodile v sodobno, gospodarsko močno Evropo, ki bi bila blizu svojim državljanom.

Giscard d'Estaing je bil predsednik Francije med letoma 1974 in 1981. V tem času sta Francija in Nemčija zasnovali evropski monetarni sistem, ki je postavil temelje za enotno evropsko valuto, ter ustanovili Evropski svet, po mnenju mnogih najmočnejšo evropsko institucijo.

Leta 2002 je postal predsednik konvencije za evropsko ustavo, ki so jo razpustili, potem ko so francoski volivci ustavo EU zavrnili na referendumu leta 2005.

Po njegovem mnenju bi morala unija znova razmisliti o nekaterih idejah iz osnutka evropske ustave, kot so zmanjšanje števila evropskih komisarjev, zmanjšanje birokracije ter učinkovitejša uporaba načela subsidiarnosti.

Ne zagovarja pa nadaljnje krepitve pristojnosti evropskih institucij. Meni namreč, da težave unije deloma izvirajo iz občutka ljudi, da je Bruselj vladam članic pobral že preveč pristojnosti. Kot je dejal, je to pripeljalo do "deformacije evropskega sistema", zaradi česar je ta postal nepriljubljen, še piše Politico.