c S

Rusija: Sirski režim prevzel nadzor nad Vzhodno Guto

12.04.2018 10:32 Moskva, 12. aprila (STA) - Sirski režim je prevzel nadzor nad dosedanjo uporniško enklavo Vzhodna Guta blizu sirske prestolnice Damask, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Kot so dodali, je dokaz za to zastava sirskega režima, ki plapola nad mestom Duma. Sirski observatorij za človekove pravice pa je sporočil, da so preostali uporniki v Dumi predali orožje.

"Danes se je zgodil pomemben dogodek v zgodovini Sirije. Dvig zastave sirskega režima nad zgradbo v mestu Duma kaže, da je režim prevzel nadzor nad tem mestom in posledično nad celotno Vzhodno Guto," je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal generalmajor Jurij Jevtušenko, vodja ruskega vojaškega centra za spravo v Siriji.

Sirski observatorij za človekove pravice je kasneje sporočil, da so preostali uporniki v Dumi v sredo predali orožje ruski vojaški policiji, njihov vodja Isam Buvajdani pa je zapustil enklavo in odšel na ozemlje na severu Sirije, ki je še pod nadzorom upornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirski režim je silovito ofenzivo na Vzhodno Guto, zadnjo uporniško enklavo, ob podpori Rusije začel 18. februarja. V spopadih za enklavo je umrlo več kot 1600 civilistov, več deset tisoč jih je zbežalo.

V soboto so režimske sile v Dumi domnevno izvedle napad s kemičnim orožjem, s katerim so po mnenju Zahoda prekoračile skrajno mejo. Ameriški predsednik Donald Trump je zato v sredo prek Twitterja opozoril Rusijo, naj se pripravi na to, da bodo ZDA izvedle raketni napad na Sirijo. Z vojaško akcijo v Siriji naj bi Trump želel kaznovati sirskega predsednika Bašarja al Asada za domnevni napad s kemičnim orožjem.