c S

Več kot sedemletna vojna v Siriji pred novim nevarnim zapletom

12.04.2018 07:30 Washington/Damask, 11. aprila (STA) - Predsednik ZDA Donald Trump je v sredo prek Twitterja opozoril Rusijo, naj se pripravi na to, da bodo ZDA izvedle raketni napad na Sirijo. Z vojaško akcijo v Siriji naj bi Trump želel kaznovati sirskega predsednika Bašarja al Asada zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem na sirsko Dumo v enklavi Vzhodna Guta blizu sirske prestolnice Damask.

Trump je z napovedjo raketnega napada na Sirijo poskrbel za nove pretrese na borzah tako v Evropi kot New Yorku; indeksi so zabeležili padce, cene nafte so se povzpele, na vrednosti je v primerjavi z dolarjem pridobil tudi evro.

"Rusija napoveduje, da bo sestrelila vsako raketo, ki bo usmerjena na Sirijo. Pripravi se, Rusija, ker rakete bodo prišle, prijazne in nove in "pametne". Ne bi smela biti partner z živaljo, ki s plinom ubija lasten narod in pri tem uživa," je zjutraj po ameriškem času tvitnil Trump.

Trump je v torek odpovedal načrtovano pot v Južno Ameriko, da bi se osredotočil na Sirijo.

Ameriški predsednik se je s tvitom verjetno odzval na izjavo ruskega veleposlanika v Libanonu Aleksandra Zasipkina, ki je na libanonski televiziji dejal, da bodo v primeru ameriškega napada rakete sestrelili ter napadli objekte, od koder jih bodo izstrelili.

Pred tem Varnostni svet Združenih narodov v torek ni sprejel niti tretjega predloga resolucije o preiskavi nedavnega napada v Dumi. ZDA, Velika Britanija in Francija so dale veto na resolucijo o preiskavi pod vodstvom Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki jo je predlagala Rusija.

Pred tem je najprej Rusija, zaveznica sirskega režima Bašarja al Asada, z vetom preprečila sprejem ameriškega predloga resolucije, s katero bi uvedli mednarodno preiskavo dogodka, podoben ruski predlog resolucije pa ni dobil večinske podpore.

Drugi ruski predlog je predvideval napotitev misije OPCW v Sirijo, ki bi preiskala navedbe o kemičnem napadu v Dumi, sicer zadnji trdnjavi upornikov proti sirskemu režimu, ne bi pa ugotavljala krivcev zanjo.

Tretjo resolucijo je podprlo pet držav, štiri so bile proti, šest pa se jih je vzdržalo.

Sirija je Trumpove grožnje z raketnim napadom označila za "nevarno eskalacijo". "Nismo presenečeni nad takšno nevarno eskalacijo s strani režima, kakršen je ameriški, ki je spodbujal in še naprej spodbuja terorizem v Siriji," je povedal vir na sirskem zunanjem ministrstvu.

Rusija je sicer v sredo posvarila pred dejanji, ki bi lahko še bolj destabilizirala regijo. Ruski predsednik Vladimir Putin je v odzivu na Trumpove grožnje izrazil upanje, da bo v svetovni diplomacij prevladal "zdrav razum". "Stanje v svetu je vse bolj kaotično, vendar hkrati verjamemo, da bo razum prevladal in da bodo mednarodni odnosi postali konstruktivni," je dejal Putin.

Trump je kasneje tvitnil še, da so odnosi z Rusijo slabši, kot so bili kdajkoli, celo v času hladne vojne. Po njegovem mnenju sicer ni razloga za to, saj Rusija potrebuje ZDA, da ji pomagajo v gospodarstvu. "To bi zelo lahko naredili, vse države morajo sodelovati. Konec oboroževalne tekme?", je še zapisal v tvitu.

V Pentagonu medtem Trumpovega tvita o morebitnem raketnem napadu ZDA na Sirijo niso želeli komentirati. Kot je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Eric Pahon, ministrstvo za obrambo ne komentira morebitnih prihodnjih vojaških operacij.

Rusija je nato napovedala, da bo v četrtek v Dumo odposlala vojaško policijo, katere namen bo zagotavljanje miru in varnosti. Po navedbah ruske vojske so se sicer razmere v Vzhodni Guti v zadnjih petih dneh po domnevnem napadu s kemičnim orožjem v Dumi, za katerega je ruska vojska obtožila sirske bele čelade, popolnoma stabilizirale.

"Sirske bele čelade delujejo kot teroristična organizacija in so za kamere znova priredile napad s kemičnim orožjem na prebivalce mesta Duma," je dejal generalpodpolkovnik ruske vojske Viktor Požnikir.

Sirske oborožene sile so medtem v stalni pripravljenosti na morebitni ameriški napad. Sirska vojska je izpraznila tako vojaške baze kot letališča.

Trump je pred nekaj več kot letom dni že napadel sirsko vojaško letališče v odgovor na kemični napad s sarinom na sirsko mesto Kan Šejkun, v katerem je umrlo več kot 80 ljudi. Tedaj so po podatkih Pentagona z bojnih ladij v Sredozemskem morju izstrelili 59 manevrirnih raket tomahawk. Glavne tarče napada so bila letala, ki naj bi izvedla kemični napad, zaklonišča v tej bazi, skladišča goriva in streliva ter obrambni sistemi in radarji v tej bazi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki se sklicuje na podatke partnerskih organizacij v Siriji, je v Ženevi sporočila, da simptomi kakih 500 Sircev, ranjenih v sobotnem napadu v Dumi, kažejo na uporabo kemičnega orožja. Organizacija je zato tudi zahtevala neomejen dostop do žrtev.

Po podatkih WHO je sicer v sobotnem napadu z domnevno kemičnim orožjem umrlo več kot 70 ljudi, med njimi 43 zaradi stika z zelo strupenimi snovmi. Več kot tisoč ljudi naj bi bilo ranjenih.

Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je v torek opozorila letalske družbe, naj bodo previdne pri letenju v vzhodnem Sredozemlju zaradi možnih zračnih napadov na Sirijo v prihodnjih 72 urah.