c S

V DZ brez mandatarskega kandidata

11.04.2018 16:33 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Poslanci so na današnji izredni seji ugotovili, da v DZ ni bilo vloženega predloga za izvolitev predsednika vlade. S tem je odprta pot za predčasne volitve, počakati je treba le še do petka, ko se bo iztekel rok, v katerem bi DZ lahko odločal o morebitnem tretjem poskusu iskanja mandatarskega kandidata.

Potem ko je predsednik republike Borut Pahor konec marca DZ obvestil, da po odstopu Mira Cerarja s funkcije predsednika vlade ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja, se je namreč v torek iztekel 14-dnevni rok, v katerem bi to lahko storili tudi poslanci.

A predloga za izvolitev mandatarja niso vložili v nobeni poslanski skupini, pa tudi nepovezani poslanec Janko Veber, ki se je sam ponudil za ta položaj, ni uspel zbrati zadostne podpore poslanskih kolegov.

Tako se je DZ danes brez razprave in glasovanja seznanil s sklepom, da nihče od kvalificiranih predlagateljev - torej poslanske skupine ali desetih poslancev - ni vložil predloga za izvolitev mandatarja.

Z današnjo seznanitvijo DZ se bo odprla pot predčasnim volitvam, a mora predsednik republike Borut Pahor z njihovim razpisom počakati še na iztek 48-urnega roka, v katerem bi lahko DZ odločal o morebitnem tretjem poskusu iskanja mandatarskega kandidata.

Rok je začel teči takoj po današnji seznanitvi DZ in se bo torej iztekel v petek ob 16.06. Poslanci pa imajo za vložitev predloga sklepa, da se izvedejo volitve predsednika vlade, čas do petka do 12. ure, je pojasnil predsednik DZ Milan Brglez.

Takšnega predloga sicer ni pričakovati, zato se bodo verjetno poslanci v petek na nadaljevanju današnje seje seznanili, da kandidata za novega predsednika vlade ni.

O tem bodo nato obvestili predsednika republike, ki je že napovedal, da bo predčasne volitve razpisal v soboto. Kdaj bodo volitve potekale, še ni znano, možna datuma pa sta 27. maj in 3. junij.